Google+
Home » Politic » Comunicat de presă: PMP demarează campania “Alegem primarul în două tururi”

Comunicat de presă: PMP demarează campania “Alegem primarul în două tururi”

Partidul Mișcarea Populară a demarat campania “Alegem primarul în două tururi”, prin care își propune strângerea a peste 1 milion de semnături pentru revenirea la alegerea primarului în 2 tururi de scrutin, a anunțat președintele formațiunii, Traian Băsescu.

Nevoia de a repara erori legistative care au făcut ca democrația din România să fie afectat în mod direct. Una dintre aceste erori este alegerea primarilor într-un singur tur, despre care constatăm că este o eroare politică. În primul rând, un partid mare cum este PSD își garantează consolidarea și postamentul pe baza căruia obține scoruri foarte mari la următoarele alegeri. Spre exemplu, la București primarul a fost ales cu 13,3% din totalul listei de alegători. Unde sunt vremurile care spuneau că primarul din București se alege cu peste un milion de voturi? Considerăm că în momentul de față, din cauza acestui mod de a alege primarii, aceștia nu mai sunt reprezentativi din punct de vedere electoral. De asemenea, acest sistem nu stimulează prezența oamenilor la urne. Singura șansă de a schimba hegemonia PSD în alegerile locale și parlamentare este revenirea la două tururi în alegerile locale. Vreau să atrag atenția că acest sistem de alegeri scade reprezentativitatea și în Consiliile Județene sau Locale”, a declarat președintele Traian Băsescu într-o conferință de presă susținută la Palatul Parlamentului.

Campania de strângere de semnături a PMP se va desfășura până în luna iunie pe străzile tuturor localităților din România. Echipele PMP vor împărți pliante în care arată că în multe localități există primari care au fost aleși cu 7%-10% dintre cetățenii cu drept de vot, iar scrutinul unic de alegere a edilului a dus la lipsa competiției dintre candidați, scăderea interesului cetățenilor și implicit a prezenței la vot, precum și la creșterea rețelei de primari și baroni locali PSD.

Reamintim că PMP a depus încă din 2015 un proiect legislativ pentru revenirea la alegerea primarului în 2 tururi de scrutin, însă proiectul a fost respins în Parlament de majoritatea PSD-ALDE-UDMR. Anul acesta, Partidul Mișcarea Populară a depus un nou proiect legislativ în acest sens.

Votând pentru alegerea primarilor în două tururi de scrutin, dați o șansă celor foarte buni, pentru a ajunge în fruntea localităților dumneavoastră.

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: