Google+
Home » Administratie » Salariații vasluieni au posibilitatea să lucreze de unde vor dacă își fac treaba cu ajutorul tehnologiei

Salariații vasluieni au posibilitatea să lucreze de unde vor dacă își fac treaba cu ajutorul tehnologiei

Vasluieni pot, din această lună, să lucreze de acasă, sau de unde vor, în afară de sediul angajatorului. Singura condiție este ca activitatea desfășurată de salariat, la societatea unde lucrează, să fie îndeplinită cu ajutorul tehnologiei (desktop, laptop, smartphone etc.). Activitatea a fost denumită telemuncă.

“Activitatea de telemuncă se bazează pe acordul de voință al părților și se prevede în mod expres în contractul individual de muncă odată cu încheierea acestuia pentru personalul nou-angajat sau prin act adițional la contractul individual de muncă existent. Refuzul salariatului de a consimți la prestarea activității în regim de telemuncă nu poate constitui motiv de modificare unilaterală a contractului individual de muncă și nu poate constitui motiv de sancționare disciplinară a acestuia”, ne-a declarat, ieri, Alin Mocanu, inspector șef adjunct în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă(ITM)Vaslui.

În vederea îndeplinirii atribuțiilor ce le revin, telesalariații organizează programul de lucru de comun acord cu angajatorul, în conformitate cu prevederile contractului individual de muncă, regulamentului intern și/sau contractului colectiv de muncă aplicabil și au aceleași drepturi ca oricare alt salariat obișnuit, precum concediul de odihnă anual sau concedii medicale, doar că nu mai este nevoit să vină la birou să-și îndeplinească sarcinile de serviciu, ci își pot face treaba comod, de acasă, ori dintr-o cafenea, de exemplu.

“Angajatorul are următoarele obligații specifice privind securitatea și sănătatea în muncă a telesalariatului: să asigure mijloacele aferente tehnologiei informației și comunicațiilor și echipamentele de muncă sigure necesare prestării muncii, cu excepția cazului în care părțile convin altfel, să instaleze, să verifice și să întrețină echipamentul de muncă necesar, cu excepția cazului în care părțile convin altfel, să asigure condiții pentru ca telesalariatul să primească o instruire suficientă și adecvată în domeniul securității și sănătății în muncă, în special sub formă de informații și instrucțiuni de lucru, specifice locului de desfășurare a activității de telemuncă și utilizării echipamentelor cu ecran de vizualizare”, a precizat inspectorul.

Salariatul are și el obligații. Trebuie să informeze angajatorul cu privire la echipamentele de muncă utilizate și la condițiile existente la locurile desfășurării activității de telemuncă și să îi permită acestuia accesul, în măsura în care este posibil, în vederea stabilirii și realizării măsurilor de securitate și sănătate în muncă, necesare conform clauzelor din contractul individual de muncă, ori în vederea cercetării evenimentelor, să nu schimbe condițiile de securitate și sănătate în muncă de la locurile în care desfășoară activitatea de telemuncă, să utilizeze numai echipamente de muncă care nu prezintă pericol pentru securitatea și sănătatea sa, să respecte regulile specifice și restricțiile stabilite de către angajator cu privire la rețele de internet folosite sau cu privire la folosirea echipamentului pus la dispoziție. (Cristian DIMA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: