Google+
Home » Social » Expoziția ”Martori și victime, Iași 1941”, la Muzeul Județean Vaslui

Expoziția ”Martori și victime, Iași 1941”, la Muzeul Județean Vaslui

Muzeul Județean Vaslui și Institutul Național pentru Studierea Holocaustului din România organizează expoziția ”Martori și victime, Iași 1941”, a cărui vernisaj va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, în Sala Arta a instituției vasluiene de cultură. Partenerii evenimentului vor fi mai multe unități de învățământ din municipiul reședință.

Timp de două săptămâni, Sala Arta a Muzeului Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui va fi gazda unei inedite expoziții, intitulată ”Martori și victime, Iași 1941”. Evenimentul își propune ilustrarea, prin 30 de panouri, a tragediei Pogromului de la Iași din iunie 1941, comis la scurt timp după intrarea României în cel de-al doilea război mondial.

”Mii de evrei au murit împușcați pe străzile Iașului sau în curtea Chesturii de poliție. Dintre cei ce au supraviețuit masacrului de la Chestură, mulți și-au găsit sfârșitul în „trenurile morții”Imaginile-document ale acestei expoziții refac cronologia masacrului, ajutând publicul să-și contureze, pe de o parte, o idee clară asupra tragicului eveniment și, pe de altă parte, să înțeleagă natura implicării statului român în Holocaust”, ne-a declarat directorul Muzeului Județean „Ștefan cel Mare” Vaslui, Ramona Maria Mocanu.

Printre cei care vor susține alocuțiuni în cadrul vernisajului se vor afla Alexandru Florian, director general al Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel”, Elisabeth Ungureanu, director administrativ și de comunicare din cadrul Institutului Național pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” și Iancu Țucărman, supraviețuitor al Pogromului de la Iași. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: