Google+
Home » Administratie » Lovitură-șoc pentru mii de bârlădeni care așteaptă o locuință: construirea blocurilor ANL, cu un picior în groapă

Lovitură-șoc pentru mii de bârlădeni care așteaptă o locuință: construirea blocurilor ANL, cu un picior în groapă

de Simona MIHĂILĂ

Construirea în cartierul Bariera Puiești din Bârlad a celor trei blocuri prin programul ANL, anunțată în ultimele luni cu atâta tam-tam de autoritățile locale bârlădene, este la un pas de a muri în fașă. Lucrările ar fi trebuit să înceapă vinerea trecută, dar un eveniment neprevăzut a dat peste cap întregul proiect: pe

Acesta este terenul unde vor fi construite cele 120 de locuințe ANL, dacă guvernanții se vor ține de promisiune

ultima sută de metri, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui (ISU) au anunțat că nu-și vor da avizul dacă blocurile nu vor fi prevăzute cu adăposturi antiaeriene.

Vestea a căzut ca un trăsnet, întrucât proiectul inițial nu are prevăzute aceste adăposturi, iar includerea lor în proiect a avut drept consecință majorarea costurilor lucrărilor de construcție. Altfel spus, suma de 15.347.000 de lei cu care firma SC ConsProiect M SRL Botoșani s-a angajat, în urma licitației, să execute lucrarea nu mai este suficientă.

Pe surse, am aflat că s-a purtat o corespondență între reprezentanții firmei botoșănene și cei ai Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice și că aceștia din urmă i-au comunicat constructorului că nu vor aloca bani în plus și că lucrarea va trebui realizată cu suma cu care a câștigat licitația.

În momentul de față, mingea este în terenul ministerului, la fel ca și soarta a 120 de familii de bârlădeni. Reprezentanții ministerului nu pot invoca lipsa de fonduri, întrucât licitația a pornit de la valoarea de 18.105.280 lei (atât era dispus ANL să plătească). Faptul că firma din Botoșani s-a angajat să construiască blocurile cu aproximativ 75% din această sumă confirmă că statul ar fi făcut o economie de circa 3 milioane de lei. Fiindcă statul român, prin instituțiile sale (ISU este instituție de stat), a forțat schimbarea regulilor din mers, ar fi cinstit ca acum să și plătească. Constructorul, oricât ar fi de binevoitor, nu are obligația de a sponsoriza statul român. O face suficient prin tot felul de taxe și impozite nebunești.

Contactat de reporterii Est News, Cezar Chiper, directorul tehnic al Primăriei Bârlad, a declarat că primăria nu se poate implica nicicum în soluționarea acestei probleme: ”Totul ține de relația dintre ANL și firma constructoare. Noi nu avem treabă, nu este lucrarea noastră. Am făcut o adresă către ANL și am întrebat care este stadiul investiției, pentru că lucrările ar fi trebuit să înceapă, dar mai multe vom ști atunci când vom primi răspunsul”.

Cele trei blocuri ar trebui să aibă patru etaje plus parter și să includă 60 de garsoniere și 60 de apartamente cu două camere.

Mii de familii de bârlădeni așteaptă cu sufletul la gură ridicarea celor trei blocuri mult promise de toate guvernele din ultimii 12 ani, într-un oraș în care nu se dezvoltă nimic și în care tranzacțiile imobiliare sunt înghețate din cauza nivelului ridicat de sărăcie.

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: