Home / Administratie / Antreprenorii vasluieni scapă de birocrație! Comisia Europeană vrea afaceri înregistrate online, mai ieftin și fără timpi morți

Antreprenorii vasluieni scapă de birocrație! Comisia Europeană vrea afaceri înregistrate online, mai ieftin și fără timpi morți

Cea mai nouă propunere de directivă a instituției de la Bruxelles îi vizează pe tinerii întreprinzători din toate statele Uniunii Europene, care își vor putea înregistra online firmele și își vor putea muta mai ușor afacerile dintr-o țară UE în alta.

Toți vasluienii care au vrut să-și deschidă o afacere, dar s-au lăsat păgubași după ce au văzut etapele anevoioase pe care le presupune un astfel de demers, au cȃștigat de partea lor un aliat important. Comisia Europeană vrea ca procesul de înființare a unei firme să fie mai ieftin și mai eficient, motiv pentru care va derula proiectul “Going digital”.

Potrivit acestuia, înregistrarea online a unei afaceri va dura, în medie, jumătate din timpul alocat în prezent și va fi de până la 3 ori mai ieftină decât formatele tradiționale, pe suport de hârtie. Mai exact, economiile pentru înregistrarea online și depunerea în conformitate cu noile norme sunt estimate între 42 și 84 milioane de euro pe an pentru firmele din UE.

Propunerea de directivă a Comisiei Europene include principiul “o singură dată”, care va impune autorităților din statele membre să nu mai ceară de două ori sau mai mult aceeași informație pe care au primit-o o dată de la o firmă, pe întreaga perioadă de viață a societății.

Frauda și abuzul la înființarea de firme, mai ales de către cetățeni din alte state UE,  vor putea fi prevenite de autoritățile naționale din fiecare țară membră, care se vor baza pe informații de la colegii din Uniune despre administratorii de firme, și vor afla dacă aceștia au fost descalificați anterior în proceduri. În situația în care bănuiesc că există fraude, autoritățile vor putea solicita în continuare prezența fizică a patronilor de companii. De asemenea, se va putea cere prezența notarilor în aceste proceduri, iar mai multe informații despre firme vor fi disponibile tuturor părților interesate în registrele comerțului din fiecare stat membru.

În Romȃnia firmele se pot înregistra online, dar e necesară și prezența la ghișeu

Datele de la Comisia Europeană arată că numai 17 țări membre UE furnizează în prezent o procedură complet online pentru înregistrarea companiilor. Printre acestea, Comisia introduce și România, deși nu toate procedurile se pot face online, fiind necesară prezența la ghișeu.

Când vine vorba despre digitalizarea înregistrării firmelor, România oferă facilități online limitate. O parte dintre aspectele înregistrării online sunt posibile, dar numai printr-un organism autorizat și, deși unele documente sunt stocate electronic, nu există o depunere electronică obligatorie a informațiilor despre companie. În plus, nu există instrumente directe, cap-coadă, pentru oricare dintre operațiuni.

Pe de altă parte, solicitanții care doresc să înregistreze o nouă societate sunt obligați să se prezinte fizic în fața unui notar și a unei instanțe de înregistrare. Acest lucru permite verificarea identității fondatorului (fondatorilor), disponibilitatea denumirii societății și redactarea, semnarea și certificarea documentelor de înregistrare relevante (de exemplu, acte constitutive / instrumente de constituire etc.).

Cealaltă propunere de directivă pe care Comisia Europeană o are în lucru se referă la posibilitatea ca firmele din fiecare stat membru să poată să se mute mai ușor dintr-o țară în alta, pe teritoriul Uniunii Europene. Este vorba despre norme armonizate privind nu doar relocarea, ci și fuziunea și divizarea companiilor, „cu garanții puternice împotriva abuzurilor”.

În prezent, normele naționale diferă foarte mult între țările membre sau pun obstacole administrative excesive, lucru care descurajează firmele să urmărească noi oportunități, de teama birocrației. De asemenea, acum, când firmele se mută, interesele angajaților, ale creditorilor și ale acționarilor minoritari nu sunt protejate în mod adecvat, potrivit reprezentanților Comisiei Europene. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Toalete de 12 miliarde de lei vechi la Pogana

Aproape 1,2 milioane lei costă cinci ...

Ideea unui nou spital la Bârlad rămâne… în aer

de Mihaela NICULESCU <<Spitalul Municipal de ...

Prefectura cere revocarea lui Maricel Gîfu din funcția de administrator public al comunei Pogana

Maricel Gîfu nu poate fi administrator ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: