Google+
Home » Social » (VIDEO) Artistul cu handicap care îi unge la suflet pe trecători cu muzica sa și pe care Poliția Locală îl amendează continuu

(VIDEO) Artistul cu handicap care îi unge la suflet pe trecători cu muzica sa și pe care Poliția Locală îl amendează continuu

de Mihaela NICULESCU

Omul cu pălărie, bărbatul care cântă, din când în când, cu mâna stângă la orgă, pe esplanada din fața Halei Centrale din Bârlad, a demonstrat tuturor, mai ales oamenilor legii, că știe foarte bine care sunt drepturile și obligațiile lui ca persoană cu handicap și că întotdeauna a fost amendat de oamenii legii în necunoștință de cauză.

Viorel Gal are 58 de ani și locuiește în Bacău. De câțiva ani este artist ambulant și cântă la orgă în mai multe orașe ale țării, în special în cele din zona Moldovei. Nu cerșește, face ce-i place, cântă la instrumentul pe care l-a învățat la Școala Populară de Artă, pe care a a absolvit-o în 2003. Deși nu deranjează pe nimeni, a primit până acum zeci de avertismente și amenzi, pe nedrept. Absolut toate procesele verbale încheiate de polițiștii locali le-a contestat în instanță și a obținut anularea tuturor. Anul acesta, în Joia Mare de exemplu, a fost alungat de polițiștii locali din Vaslui, până când din motive „necunoscute” aceștia și-au îndulcit atitudinea. S-a întâmplat și la Bârlad, în preajma Paștelui, să fie rugat să părăsească zona, dar acesta nu a acceptat. Le-a spus celor de la Poliția Locală că nu procedează corect și chiar le-a arătat hotărârea judecătorească definitivă pe care a obținut-o în urma procesului intentat Poliției Locale din Vaslui.

În 2016 am dat în judecată Poliția Locală Vaslui, pentru anularea procesului verbal întocmit de un domn polițist, în vederea amendării. Am obținut câștig de cauză, dar poliția a făcut recurs la Tribunalul Vaslui. Și aici am câștigat, dar mi s-a adus în vedere să nu mai ies la cântat cu măsuța. M-am amuzat copios, pentru că eu niciodată nu am avut vreo măsuță, așa cum a declarat polițistul local vasluian. Întotdeauna mi-am ținut orga în brațe. Le-am spus domnilor polițiști din Focșani, Târgu Neamț, Piatra Neamț, Craiova, Timișoara, că activitatea pe care o desfășor nu este o activitate economică, nefiind o activitate economică nu îmi trebuie autorizație, iar lipsa autorizației nu implică sancționarea”, a declarat pentru Est News Viorel Gal.

”În Timișoara artiștii stradali sunt încurajați pentru că arta stradală este o modalitate de alungare a monotoniei

Deși bărbatul cu handicap le-a arătat hotărârea instanței și le-a specificat să consulte cu atenție Legea 61/1991, polițiștii locali au rămas la fel de insistenți și intransigenți. E drept, cei mai mulți din zona Moldovei. În Timișoara, de exemplu, Vasile Gal este primit cu bucurie. Este artist stradal și a obținut acest atestat de la Primăria Timișoara în urma unui examen în care a trebuit să demonstreze calitățile sale interpretative. În Timișoara este singurul artist stradal cu handicap.

Cred că exemplul Timișoarei ar trebui urmat de toate primăriile din țară. O verificare a celor care execută activități artistice și apoi obținerea unui atestat semnat de cei de la Primărie ar rezolva problema, astfel încât polițiștii să nu mai amendeze cu ochii închiși persoanele, în special cele cu handicap. În Timișoara artiștii stradali sunt încurajați pentru că arta stradală este o modalitate de alungare a monotoniei, așa gândesc cei din vestul țării. De ce oare nu ar încerca să facă același lucru și cei din județul dumneavoastră?”, se întreabă Viorel Gal.

Dureroasa poveste de viață a bărbatului care și-a pierdut mâna dreaptă

Chiar dacă, de multe ori, omul cu orga este sătul de atitudinea polițiștilor locali, acesta are parte și de momente plăcute. Sunt și trecători care, fie că îi dau un bănuț sau nu, își manifestă admirația față de ceea ce face. Gal iubește la nebunie muzica. Timpul trece mai repede, cunoaște oameni, scapă de monotonia zilei și uită de cumpăna vieții lui, care i-a furat mâna dreaptă.

Viorel Gal a rămas cu acest handicap în urma unui accident de muncă produs în 1995 la Uzina Metalurgică din Bacău, din neatenția unui coleg. 600 de volți i-au ars mâna și coapsa dreaptă. A trecut prin chinuri groaznice, a stat două luni în spital la Bacău, o lună la reanimare și o lună în salon și a suferit până acum cinci operații. Și ca și cum durerea nu ar fi fost destul de profundă, după ce a rămas fără mâna dreaptă l-a părăsit și soția. Aceasta nu mai putea trăi cu o persoană care nu se putea descurca 100% singură și care pe deasupra avea o pensie de invaliditate gradul II de câteva sute de lei.

Dar viața n-a fost chiar atât de rea cu Viorel Gal. Acesta s-a recăsătorit, cu o femeie cu care se înțelege foarte bine, și ea pensionată, cu gradul III. Acasă se descurcă cum poate, mai dă o mână de ajutor soției, dar nu își plânge de milă și nici nu cere milă. Șansa lui a fost că a studiat un instrument muzical, iar după accidentul de muncă, muzica l-a salvat, devenind o adevărată terapie. Ea l-a făcut să zâmbească din nou, să comunice cu cei din jur și l-a ajutat să se reintegreze în societate și să nu se simtă discriminat în vreun fel.

Cei care au schimbat câteva vorbe cu simpaticul artist stradal au fost fascinați de tonusul său bun și de pozitivitatea din vocea și de pe chipul acestuia. Nu le poartă ranchiună polițiștilor, dar le transmite că el este artist stradal și că trebuie respectat ca atare, cu atât mai mult cu cât este o persoană cu handicap, care fiind inaptă de muncă nu se sancționează, conform articolului 2 din Legea 61/1991.

Și ca să le demonstreze că nu este supărat pe cei care l-au amendat sau îl vor amenda le trimite prin intermediul ziarului Est News un mesaj muzical:

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: