Home / Administratie / Muzeul ”Vasile Pârvan” va prelua administrarea Casei Sturza din Bârlad

Muzeul ”Vasile Pârvan” va prelua administrarea Casei Sturza din Bârlad

Noul administrator va încheia contracte cu operatorii economici pentru executarea lucrărilor de amenajare, întreținere, reparații sau înlocuire a elementelor de construcții.

Transmiterea în administrarea Muzeului „Vasile Pârvan” din Bârlad a Casei Sturza a fost aprobată de consilierii județeni pentru că muzeul trebuia să aibă, pe termen lung, în proprietate, chirie, concesiune sau administrare, imobilul asupra căruia vor fi făcute lucrări de infrastructură prin proiectul „Reabilitare și dotare Muzeul Vasile Pârvan – Casa Sturza Bârlad, în cadrul Programului Operațional Comun România – Republica Moldova.

„Casa Sturza este un imobil cu mare încărcătură istorică pentru municipiul Bârlad dar și pentru județul Vaslui. Clădirea, monument istoric, a fost construită la sfârșitul secolului XVIII, începutul secolului XIX și a aparținut lui Alecu (Alexandru – n.r.) Sturza, Spătar. Sunt date istorice potrivit cărora în Casa Sturza au intrat personalități notorii ale vremii. Chiar și Alexandru Ioan Cuza i-ar fi trecut pragul, iar alți oameni politici, precum Manolache Costache Epureanu, fost prim ministru în patru mandate scurte, au fost obișnuiți ai casei. Aici s-ar fi pecetluit decizii politice care și-au pus amprenta asupra țării”, a spus președintele Consiliului Județean Dumitru Buzatu.

Noul administrator va încheia cu operatorii economici specializați contracte pentru executarea lucrărilor de amenajare, întreținere, reparații sau înlocuire a elementelor de construcții și instalații din folosință exclusivă, dacă este cazul, astfel încât să nu aducă prejudicii proprietarului sau altor terțe persoane.

Casa Sturza, sau Muzeul Colecțiilor așa cum este cunoscută, intrase în patrimoniul municipalității la începutul secolului trecut, cumpărată de la unul din urmașii lui Alecu Sturza, însă în urma unor verificări amănunțite s-a văzut că aparținea Muzeului „Vasile Pârvan”, instituție aflată în subordinea CJ Vaslui. înainte de a deveni, la mijlocul secolului trecut, secție a muzeului, găzduind mai multe colecții de artă populară românească, artă plastică și decorativă europeană și extrem – orientală, numismatică, medalistică, arme, icoane sau carte de patrimoniu, Casa Sturza a servit temporar ca Administrație Financiară și, apoi, sediu al Tribunalului. (Cristian DIMA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Experiențele de război ale veteranilor vasluieni, prezentate într-o carte-document de scriitorul bârlădean Florin Raimond Petrescu

Dublă lansare de carte, la ...

Pensionarii vasluieni așteaptă cu nerăbdare majorarea pensiilor

Potrivit datelor primite de Casa ...

Ultima oră! Crimă la Pădureni!

O femeie de aproximativ 70 ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: