Home / Sanatate / Căpușele au început atacul la Bârlad

Căpușele au început atacul la Bârlad

de Mihaela NICULESCU

Val de pacienți mușcați de căpușe în weekendul trecut. În aproape trei zile, la Compartimentul de Primire al Urgențelor din cadrul Spitalului „Elena Beldiman” Bârlad au venit pentru îngrijiri medicale 10 pacienți înțepați de căpușe, opt fiind din mediul urban.

De când s-a încălzit, nu trece o zi fără ca medicii să înregistreze măcar un pacient care a fost înțepat de căpușe.

Am fost duminică în Grădina Publică și am stat pe bancă. Când am ajuns acasă am observat că am fost mușcat de o insectă. Uitându-se mai atent soțul mi-a spus că e o căpușă. Nu am încercat să o scot pentru că nu mă pricep, așa că am venit dimineață aici la Urgențe”, ne-a declarat o pacientă, aflată ieri pe holul de la CPU.

Oamenii sunt speriați și se tem să nu contacteze boala Lyme, transmisă prin înțepătura de căpușă. Mediatizarea excesivă a pericolului pe care îl reprezintă înțepătura de căpușă a speriat populația, dar este de reținut că o căpușă care stă mai puțin de 24 de ore sub piele nu poate transmite boala. Medicii spun că este bine ca locul să fie dezinfectat și scoasă căpușa cu tot cu cap, pentru a preveni transmiterea bolii. Dacă cei înțepați de aceste insecte nu reușesc să facă acest lucru acasă, este bine să vină la spital.

Înțepăturile de căpușă provoacă dureri de mușchi, roșeață, mâncărime, după care simptomele dispar, de aceea este necesară prezența la medic, întrucât în lipsa oricărui simptom boala poate avansa și este mult mai greu de diagnosticat.

În țările dezvoltate, copiii care petrec foarte mult timp în spațiile verzi sunt vaccinați împotriva bolii Lyme. În România, unii părinți refuză și vaccinarea pentru boli specifice copilăriei, așa că nici nu se pune în discuție vaccinarea contra bolii Lyme, cu atât mai mult cu cât statul nu are în intenție achiziționarea acestui ser.

About Mihai Vasile

x

Check Also

CL Vaslui acordă Spitalului Județean de Urgență un ajutor financiar de 500.000 de lei

Consiliul Local (CL) Vaslui va aproba în ședința din ...

Grenadă descoperită de un bărbat pe Valea Prutului, în timp ce făcea lucrări agricole

O grenadă defensivă, provenind, cel mai probabil, din cel ...

Cât de eficiente sunt măsurile de restricționare a accesului vizitatorilor în spitalul din Bârlad?

Spitalul de Urgență „Elena Beldiman” din Bârlad încearcă să ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: