Google+
Home » Administratie » Peste 100 de asistenți medicali, infirmiere și brancardieri de la Spitalul „Elena Beldiman” au strigat ”Jos Olguța!” și ”Jos Guvernul!”

Peste 100 de asistenți medicali, infirmiere și brancardieri de la Spitalul „Elena Beldiman” au strigat ”Jos Olguța!” și ”Jos Guvernul!”

de Mihaela NICULESCU

Nemulțumiți de iminenta micșorare a salariilor, peste 100 de salariați ai Spitalului de Urgență „Elena Beldiman” Bârlad, asistenți medicali, infirmieri și brancardieri, au ieșit ieri dimineață în curtea unității pentru a-și striga păsul.

Salariații, care au participat ieri între 09.00 și 11.00 la greva de avertisment și care erau în timpul lor liber sau după gardă, au dorit să fie prezenți după ce au aflat că sporurile pentru condiții de muncă periculoase vor fi micșorate, asta în condițiile în care unii dintre ei nu au primit niciun leu în plus la salariu luna trecută. Oamenii au strigat „Jos Olguța!”, „Jos Guvernul!”, „Ne vrem banii înapoi!”, „Să vină primarul!”, etc.. Alături de ei a fost și Irina Moraru, liderul Sindicatului ”Sanitas” din cadrul spitalului.

Principalele revendicări ale celor care participă la grevă sunt: mărirea salariilor pentru tot personalul medical, fără discriminare, eliminarea plafonului de 30% a sporurilor prevăzut în legea salarizării 153/2017 și negocierea și semnarea contractului colectiv de muncă. Oamenii sunt revoltați pentru că, în baza acestei legi, atât unele asistente medicale, cât și infirmierele vor primi salarii diminuate cu 600 – 700 lei, iar personalul de la anatomo – patologie va primi mai puțin chiar cu 2.000 lei”, a declarat Irina Moraru.

Cum veștile dinspre primărie nu sunt încurajatoare, alocarea sporurilor conform noului regulament de sporuri pentru condiții de muncă periculoase va fi făcută la limita minimă stabilită în lege. Dacă la TBC sporurile pentru condiții deosebite se încadrează între 55 și 85% din salariu, personalul de acolo va primi doar 55%; la Psihiatrie sporul va fi diminuat de la 75 la 50%, la CPU de la 75 la 50%, iar la Secția Boli Infecțioase sporul va scădea de la 25 la 15%.

Deși sunt puține șanse, liderul Sanitas din județul Vaslui speră ca în cele din urmă decidenții să ia în calcul acțiunea grevistă a celor din Sănătate și să găsească soluții.

Astăzi, urmează să aibă loc o întâlnire între reprezentanții Federației Sanitas și primul ministru, dar și cu reprezentanți ai ministerelor de resort, în vederea identificării de soluții. Să sperăm că vom avea vești bune, pe care să le transmitem în teritoriu, altfel vineri, 11 mai, vom declanșa grevă generală în spitalele din județul Vaslui, asistența medicală realizându-se cu o treime din personal”, a declarat, pentru Est News, Daniela Clătinici, liderul Sanitas Vaslui.

Rămâne de văzut ce surse de finanțare vor găsi guvernanții, întrucât pentru aceste majorări stipulate în Legea salarizării este nevoie de foarte mulți bani, pe care niciun spital și nicio primărie din județ nu își permite să îi aloce.

În cazul Spitalului „Beldiman” din Bârlad, de exemplu, pentru acoperirea salariilor majorate este nevoie de aproximativ 55 milioane de lei anual, fără a lua în calcul sporurile.

La Vaslui, medicii s-au solidarizat cu protestatarii

Nemulțumirile legate de sporurile pentru condiții de muncă ce trebuie aplicate de la 1 aprilie au scos în stradă și salariații de la Spitalul Județean de Urgență (SJU) Vaslui. Astfel, peste 300 de angajați ai unității medicale au protestat, timp de două ore, în fața instituției, sub coordonarea Sindicatului ”Sanitas” Vaslui. Asistenții medicali și sociali, infirmierii, îngrijitorii, brancardierii, registratorii medicali și personalul administrativ au manifestat pașnic, fluturînd stegulețe și pancarte.
Pe perioada grevei de avertisment, cadrele sanitare au asigurat o treime din activitatea spitalului, fără ca pacienții să fie afectați. Printre protestatari, s-au aflat și câțiva medici, în semn de solidaritate cu personalul afectat de aplicarea noilor prevederi legale referitoare la salarizare.

About Mihai Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: