Google+
Home » Invatamant » Școala Gimnazială „Vasile Pârvan” Bârlad, prima pe țară în cursa pentru certificatul de „Școală Europeană”

Școala Gimnazială „Vasile Pârvan” Bârlad, prima pe țară în cursa pentru certificatul de „Școală Europeană”

Învățământul vasluian oferă exemple de performantă școlară și managerială greu de egalat pe plan național, exemplul cel mai recent fiind al Școlii gimnaziale „Vasile Pârvan” din Bârlad. Recent, instituția și-a adjudecat primul loc pe țara în competiția de obținere a titlului de ”Școală Europeană”, ocupând poziția I (cu 192 de puncte) în ierarhia școlilor câștigătoare din întreaga țară. În această competitive s-au înscris 112 unități școlare – colegii naționale și unități gimnaziale de prestigiu.

Mult râvnitul certificat de «Școală Europeană» conferă onoare și prestigiu în mediul comunităților educaționale și aduce un plus de valoare colectivului de cadre didactice și managerilor din școlile care primesc această distincție. Pentru Școala «Vasile Pârvan» acest loc fruntaș în competiția de obținere a titlului de școală europeană este o onoare și ilustrează în mod plastic efortul conjugat al elevilor, al profesorilor și al partenerilor europeni și americani de a iniția proiecte valoroase, de a modela în mod pozitiv conștiința generațiilor viitoare și de a oferi școlii un traseu european, bazat pe respect și încredere reciprocă”, ne-a declarat profesorul Daniel Ștefănică, directorul Școlii ”Vasile Pârvan”.

Competiția Națională „Școală Europeană” reprezinta o adevărată provocare în evaluarea calității și managementului școlii, reflectat în documentele manageriale de proiectare, a impactului pe care proiectele educationale derulate în cadrul proiectelor europene l-au avut asupra culturii organizaționale.
Pentru a se putea înscrie în competiție, Școala ”Vasile Pârvan” a demonstrat capacitatea de a redacta proiecte ample, de anvergură europeană, proiecte care au avut un impact pozitiv asupra comunității educaționale și locale. Cele mai relevante activități în acest sens au fost proiectul Erasmus + „Interculturalitate și toleranță în mediul educațional”, derulat în cadrul școlii între anii 2015- 2016, coordonat de prof. Daniel Ștefănică; Proiectul Erasmus + „Our school, our playground”, care se derulează în prezent, coordonat de prof. Mariana Dulgheru Munteanu; 4 proiecte eTwinning , proiectul internațional Mark Twain derulat în colaborare cu Global Volunteers din Statele Unite ale Americii, precum și nenumărate alte proiecte locale și activități extrașcolare care au promovat valorile europene în cadrul școlii.

Școala s-a remarcat și prin rezultatele foarte bune obținute de elevii școlii la olimpiade școlare și la concursuri din domeniul școlar, prin rezultatele de la Evaluarea Națională – clasa a VIII-a, precum și prin accesarea de programe de perfecționare și formare profesională pentru cadrele didactice.

În urma obținerii acestui titlu o delegație a școlii se va deplasa la Palatul Parlamentului pentru a ridica certificatul în cadrul unei ceremonii special și a susține un discurs în fața oficialităților prezente.

Competiția „Scoală Europeană” se adresează tuturor unitătilor de invătămant preuniversitar care au fost și sunt implicate în programele europene din domeniul educației și formării profesionale și constă în evaluarea calității și coerenței managementului școlii, reflectat în documentele manageriale, precum și a impactului pe care activitățile derulate în cadrul proiectelor europene l-a avut asupra culturii organizaționale și a ethosului școlii.

Lansată în 2004 ca semn al recunoașterii contribuției școlilor românești la sprijinirea eforturilor României de integrare în Uniunea Europeană, Competiția pentru obținerea certificatului „Scoală Europeană” este recunoscută de instituțiile europene ca un bun exemplu de susținere și valorizare a parteneriatelor școlare dezvoltate în cadrul programelor europene din domeniul educației și formării profesionale.

Certificarea școlilor cu titlul „Scoală Europeană” le conferă recunoaștere și prestigiu în cadrul comunităților educaționale, iar eforturile pe care le fac pentru menținerea titlului obținut determină un interes tot mai crescut pentru dezvoltarea de noi și noi proiecte, ceea ce conduce la o îmbunătățire a managementului școlar și la dezvoltarea unei culturi organizaționale.

Printre cele 61 de unități de învățământ preuniversitar declarate câștigătoare în cadrul competiției naționale „ȘCOALĂ EUROPEANĂ”, ediția 2018, se mai află alte școli din județ, care sunt chiar în prima jumătate a clasamentului. Școala Gimnazială „Manolache Costache Epureanu” Bârlad a terminat pe trei, cu 189 puncte. A intrat în top 10 și Școala Gimnazială „Stroe S. Belloescu” Bârlad, cu 176 de puncte, Colegiul Tehnic „Alexandru Ioan Cuza” Bârlad a terminat pe 14, cu 173 puncte. Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” Vaslui se clasează pe 18, cu 169 puncte, tot atâtea cât are și unitate de învățământ de pe 17. Școala Gimnazială „George Tutoveanu” Bârlad s-a clasat pe 31, cu 160 puncte. (G.P.)

About Mihai Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: