Google+
Home » Social » Comercianții de semințe și material săditor din județul Vaslui și-au remediat neajunsurile

Comercianții de semințe și material săditor din județul Vaslui și-au remediat neajunsurile

Toate magazinele specializate pentru comercializarea semințelor și materialului săditor, piețele, târgurile și oboarele, de pe raza județului Vaslui, au fost luate la puricat, în această primăvară, de oficialii Inspectoratului Teritorial pentru Calitatea Semințelor și Materialului Săditor (ITCSMS).

În timpul campaniei agricole, perioadă cănd operatorii economici vând cea mai mare cantitate de sămânță și material săditor, controalele sunt la ordinea zilei.

În comparație cu anii anteriori am constatat mai puține nereguli, întrucât operatorii economici și-au expus spre vânzare semințe și material de înmulțire pomicol și viticol etichetate cu documente care să ateste calitate acestora. De asemenea, cumpărătorii s-au orientat spre sămânța ambalată, sigilată, etichetată și cu documente oficiale pentru că au constatat în cursul timpului că producțiile obținute sunt mai mari și de calitate, urmărind chiar anumite caracteristici genetice care să corespundă scopului propus”, ne-a spus Mihaela Lespezianu, inspector șef al ITCSMS Vaslui.

Pentru unele culturi cum ar fi lucerna, care în zona noastră ocupă suprafețe mai mari, se acordă subvenții, dar trebuie să se facă dovada că a fost cumpărată sămânță certificată, cu etichete și documente care atestă calitatea.

În urma analizelor efectuate în laboratorul nostru, pentru determinarea semințelor de cuscută, care este principala plantă parazită în culturile de lucernă, au fost identificate 47 semințe de cuscută în 50 grame de lucernă. Nu am aplicat amenzi contravenționale deoarece persoanele găsite în neregulă erau la prima abatere și au primit doar avertismente. Pentru comercializarea semințelor care nu corespund normelor în vigoare, amenda poate fi cuprinsă între 5.001 și 8.000 lei” , a mai spus Mihaela Lespezianu

Sămânța și materialul săditor de calitate se comercializează în ambalaje specifice, închise marcate și etichetate și cu documente care atestă calitatea acestora.

Recomandarea noastră pentru cumpărători este ca aceștia să achiziționeze doar material de plantare cu etichete și semințe ambalate, închise, sigilate și etichetate, cu documente de calitate și să păstreze plicurile și etichetele pentru a veni în ajutorul lor în caz de reclamații”, a subliniat șefa ITCSMS Vaslui. (Cristian DIMA)

About Mihai Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: