Home / Social / Simpozion- dezbatere, la CARP Bârlad

Simpozion- dezbatere, la CARP Bârlad

de Mihaela NICULESCU

Marile evenimente istorice din 9 și 10 mai au fost rememorate ieri la Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarior (CARP) Bârlad, asociația organizând simpozionul – dezbatere „Am fost, suntem, vom fi”. Activitatea, cu un puternic caracter patriotic, a marcat ziua de 10 mai, Ziua Regalității și ziua de 9 mai, cu multiple semnificații: Ziua Independenței României, Ziua Victoriei Împotriva Germaniei Naziste și Ziua Europei.

Publicul prezent în sală a urmărit discursurile celor trei invitați: doctor Elena Monu, profesor Costel Pascaru și profesor Maria Marin.

Este bine ca, măcar în preajma fiecărei date importante din istoria noastră, românii să rememoreze faptele de vitejie ale înaintașilor, cum este și cazul celor petrecute pe 9 și 10 mai. După recunoașterea internațională a independenței României (1878 – 1881), Parlamentul a declarat în martie 1881 România – Regat. La 10 mai 1881 a avut loc încoronarea regelui Carol, coroana fiind realizată din oțelul unui tun de la Plevna. Din acel moment Carol devenea egalul monarhilor apuseni”, a declarat profesoara Maria Marin.

În cadrul aceluiași eveniment a fost sărbătorită și Ziua Veteranilor de Război. Au fost prezenți în sală și trei veterani de război din Bârlad: Neculaiu Nicu, Gheorghe Voiculescu și Ion Tănase. Distinșii oaspeți au fost aplaudați și au primit din partea CARP o diplomă, o medalie și un ajutor nerambursabil în valoare de 100 lei, toți trei acești eroi ai neamului fiind membri ai CARP.

Simpozionul a continuat cu un moment poetic interpretat de scriitorul Petruș Andrei și profesoara Lucia Munteanu, urmat de un moment muzical cu cântece patriotice vechi, susținut de ansamblul „Răzeșii” din Pogonești, condus de învățătorul Andrei Dumitru.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Accident la Dragomirești provocat de un șofer cu mașină cu volan pe dreapta. Două persoane au ajuns la spital

Două persoane, soț și soție, ...

La jumătatea lui august, edililor li s-a făcut milă de bârlădenii chinuiți de căldură

Bârlădenii pot, în sfârșit, să ...

Inaugurarea sălii de sport de la Școala „Episcop Iacov Antonovici”, o nouă incertitudine pentru deschiderea anului școlar

Mai sunt trei săptămâni până ...

%d blogeri au apreciat: