Home / Justitie / Un hoț prins pe stradă de un polițist l-a reclamat pe acesta la Parchet pentru abuz în serviciu și tortură

Un hoț prins pe stradă de un polițist l-a reclamat pe acesta la Parchet pentru abuz în serviciu și tortură

Un hoț care a fost prins pe o stradă din Vaslui după ce ar fi furat un cartuș de țigări dintr-un magazin l-a reclamat la Parchet pe polițistul care l-a legat și dus apoi la audieri pentru

tortură și abuz în serviciu. Agentul este acuzat de către tânăr ar fi fost legat cu o curea de gât și apoi ”plimbat” pe străzile din oraș. În plus, polițistul și instituția unde lucrează au fost dați în judecată de către cel care se consideră victimă ”pentru suferințele fizice și psihice suferite”, solicitând daune morale de 100.000 de euro.

Agentul Alexandru Mălăncuș, din cadrul Serviciului Rutier Vaslui, este acuzat de către un presupus hoț că ar fi fost torturat și umilit public de la momentul imobilizării și până la punerea sa în libertate. Mai mult decât atât, tânărul de 23 de ani susține că a fost fotografiat în sediul Poliției Vaslui cu o curea legată de gât. De altfel, o copie după poza respectivă a fost atașată la plângerea făcută la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui de către Iulian Morariu.

Evenimentul în urma căruia tânărul de 23 de ani ar fi fost torturat de către polițist a avut loc la mijlocul lui aprilie, în municipiul Vaslui. Iulian Moraru, împreună cu un prieten de-al său, ar fi furat un cartuș cu țigări dintr-un magazin, iar apoi ar fi fugit pe o stradă din apropiere. Alertat de strigătele vânzătoarei care a ieșit din chioșc și a început să strige după ajutor, agentul Alexandru Mălăncuș, care în acel moment trecea întâmplător prin zona respectivă, a început să fugă după cei doi tineri. După câteva sute de metri, polițistul a reușit să-l prindă pe Iulian Moraru în spatele blocului A1, unde l-a imobilizat. Ulterior, arată tânărul în plângerea făcută la Parchet, Alexandru Mălăncuș l-ar fi legat de gât cu o curea, conducându-l în acest fel prin oraș, la sediul Poliției. Ajuns aici, înainte de a-l preda colegilor de la Serviciul de Investigații Criminale, agentul de poliție l-ar fi obligat pe Iulian Morariu să stea pe pardoseală, cu aceeași curea legată de gât, deși acesta era imobilizat cu cătușe, având mâinile legate la spate și neprezentând niciun pericol pentru viața sau integritatea fizică a polițistului sau a colegilor săi. Mai mult decât atât, Alexandru Mălăncuș s-ar fi fotografiat în sediul poliției cu tânărul de 23 de ani.

În plângerea făcută la Parchet, Iulian Morariu susține că polițistul care l-a imobilizat a încălcat procedurile legale. Tânărul își argumentează acuzele cu un articol din legislația Comisiei Europene conform căruia ”utilizarea, în cadrul aplicării legii, a cătușelor pentru degetul mare și a cătușelor pentru degete, precum și a instrumentelor de imobilizare a gâtului nu este considerată admisibilă”. Apărătorul vasluianului de 23 de ani invocată și acel articol din Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului conform căruia ”polițistul este obligat să păstreze secretul profesional precum și confidențialitatea datelor dobândite în timpul desfășurării activității. Totodată, potrivit articolului 43 din aceeași lege, polițistului îi este interzis, în orice împrejurare, să provoace unei persoane suferințe fizice ori psihice cu scopul de a obține de la aceasta informații sau mărturisiri, de a o pedepsi pentru un act pe care aceasta l-a comis ori este bănuită că l-a comis”.

Prin acțiunea sa, Alexandru Mălăncuș, în calitatea sa de lucrător de poliție, a încălcat nu numai procedura specifică imobilizării persoanelor suspectate de săvârșirea unor infracțiuni, ci și dreptul la viață și integritate fizică și psihică al oricărei persoane consfințit atât în Constituția României cât și în Convenția Europeană a Drepturilor Omului conform căruia nimeni nu poate fi suspus torturii, nici pedepselor sau tratamentelor inumane ori degradante. În condițiile în care clientul meu nu fusese agresiv în momentul prinderii sale, nu era un pericol pentru integritatea corporală a polițistului, acesta din urmă nu avea nicio justificare pentru încătușarea tânărului de 23 de ani, cu atât mai mult imobilizarea de gât și ”plimbarea” sa pe străzile din Vaslui, îngenuncherea și prezentarea acestuia în presă ca pe un trofeu personal. În niciun caz Alexandru Mălăncuș nu trebuia să-i încalce clientului meu dreptul la prezumția de nevinovăție și la integritate fizică și psihică, prin aplicarea unor tratamente degradante și umilitoare”, se arată în plângerea depusă la Parchet.

Pe lângă reclamația făcută la Parchetul de pe lângă Tribunalul Vaslui, Iulian Morariu l-a dat în judecată pe agentul Alexandru Mălăncuș, precum și Inspectoratul de Poliție al Județului Vaslui. Tânărul solicită în instanță ca polițistul și instituția la care este în continuare angajat să plătească în solidar daune morale de 100.000 de euro, precum și cheltuielile de judecată, ”pentru suferințele fizice și psihice suferite”

Pe de altă parte, colegii lui Alexandru Mălăncuș au întocmit dosar penal pe numele acestuia pentru purtare abuzivă. ”La momentul apariției fotografiilor on-line, comanda IPJ Vaslui a dispus verificări, fiind întocmit dosar penal pentru purtare abuzivă. Întrucât polițistul are calitate de poliție judiciară, competența de soluționare aparține procurorului”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Poliției Județene Vaslui, Silvia Manta.

În prezent, agentul Alexandru Mălăncuș lucrează în continuare în cadrul Serviciului Rutier Vaslui. Polițistul ar putea fi pus la dispoziția șefului IPJ dacă se va pune în mișcare acțiunea penală împotriva sa.

Agentul Alexandru Mălăncuș este cunoscut în spațiul public după ce, în vara anului trecut, atunci când își desfășura activitatea pe litoralul din Bulgaria unde fusese detașat să lucreze temporar. El a salvat viața unui copil de 11 ani, din Rusia, care se afla împreună cu părinții la o terasă de pe plajă. Băiatul se înecase cu un sâmbure de caisă, însă, după efectuarea manevrelor specifice de salvare în astfel de situații, polițistul vasluian a reușit să-i scoată sâmburele care-i obturase traheea.

Pentru fapta sa, Alexandru Mălăncuș a fost răsplătit în primăvara acestui an, de Ziua Poliției Române. Șefii săi i-au acordat o plachetă cu titlul de ”Distincție de onoare în semn de apreciere a profesionalismului și devotamentului de care au dat dovadă în activitatea desfășurată, pentru curajul manifestat și credința în valorile umane”.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Doi copii și soția unui preot de pe Valea Prutului, răniți într-un accident, după ce au intrat cu mașina într-un copac

Doi copii, de 4 și ...

Asistenta din Vaslui bătută crunt de soț este, în continuare, în stare critică la Iași

Femeia de 43 de ani ...

O asistentă de la Spitalul Județean Vaslui a fost bătută de soțul polițist până a intrat în comă

O femeie de 43 de ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: