Google+
Home » Social » Jandarmii din Vaslui, mobilizați pentru a dona sânge

Jandarmii din Vaslui, mobilizați pentru a dona sânge

de Mihaela NICULESCU

Criza de sânge, fără precedent la nivel național, a determinat autoritățile să se mobilizeze. Recent, a fost încheiat un protocol între Inspectoratul General al Jandarmeriei Române și Institutul Național de Hematologie Transfuzională, în vederea conștientizării personalului privind importanța donării de sânge.

Conducerea Inspectoratul Județean de Jandarmi Vaslui a fost înștiințată cu privire la acest protocol și a făcut cunoscut acest lucru jandarmilor din județ, urmând ca în cel mai scurt timp cei care doresc să doneze și întrunesc condițiile pentru donare să meargă personal la Centrul de Transfuzii Sanguine din Bârlad.

Oamenii nu pot fi obligați, donarea fiind un act benevol, care în cazul acestora se face în afara programului, jandarmii neputând participa în aceeași zi la o donare colectivă întrucât numeric au rămas foarte puțini și trebuie să-și îndeplinească în primul rând misiunile încredințate.

Cerințele Spitalului Județean, dar și a clinicilor universitare din Iași, unde sunt internați pacienți domiciliați în județul Vaslui, sunt multe și nu toate pot fi onorate din cauza lipsei din ce în ce mai acute a donatorilor. În ultimii ani, numărul donatorilor a scăzut dramatic, cei fidelizați împuținându-se ca urmare a plecării la muncă în străinătate. Ieri, de exemplu, până la ora 10.00 se prezentaseră pentru donare la Centrul de Transfuzii Sanguine din Bârlad doar patru persoane. Stimulentele oferite donatorilor nu mai sunt deloc atractive, valoarea tichetelor de masă, 69 lei, oferite celor care donează a rămas aceeași de ani de zile. Cel mai mare consumator de sânge din județ este Spitalul Județean de Urgență Vaslui, dar în oraș nu există încă niciun punct de donare. Consiliul Județean pare că se implică pentru deschiderea acestuia, în acest moment gândindu-se recompartimentarea spațiului din policlinica spitalului.

Am înțeles că la Vaslui va fi înființat în curând un punct de recoltare și nu de transfuzie cum s-a vehiculat în unele ziare. Centrul Județean de Transfuzii, cu sediul la Bârlad, este cel care se ocupă atât de recoltarea sângelui, cât și de procesarea acestuia, transformarea sângelui în masă eritrocitară și în plasmă. Deocamdată, avem cantitatea de sânge care să acopere urgențele medicale și să temporizeze evoluția anumitor afecțiuni cronice. E nevoie însă de cantități mult mai mari de sânge pentru a asigura transfuzia de sânge necesară pacienților cu afecțiuni cronice, care au indicație pentru transfuzii. Populația ar trebui să se mobilizeze și să-și ajute semenii, aflați la limita supraviețuirii în spitale”, ne-a declarat Violeta Nistor, directoarea Centrului de Transfuzii Sanguine Bârlad.

Alături de înființarea unui punct de recoltare la Vaslui este nevoie de o stimulare mai consistentă a donatorilor, care, pentru a fi încurajați, ar trebui să aibă asigurat transport intrajudețean dus – întors în mod gratuit. Comunitățile locale din satele și orașele județului ar putea suporta aceste cheltuieli, dacă ar conștientiza criza de sânge fără precedent existentă în județul Vaslui.

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: