Home / Administratie / Primăriile din județul Vaslui sunt în pragul falimentului

Primăriile din județul Vaslui sunt în pragul falimentului

Majoritatea primăriilor din județul Vaslui nu-și acoperă cheltuielile de funcționare din veniturile încasate și așteaptă ajutor de la bugetul de stat. De parcă n-ar fi de-ajuns, pe lângă un management defectuos, există un formalism în actul de aprobare a unor hotărâri de către consiliile locale și în actele de decizie ale primarilor de la nivelul comunelor.

Sursele de finanțare a bugetelor locale depind în mare măsură de alocările de la nivel central sub forma sumelor defalcate din taxa pe valoarea adăugată, reprezentând peste 55% din totalul veniturilor, au consemnat inspectorii Camerei de Conturi Vaslui în raportul publicat în acest an.

Altfel spus, primarii care nu-și acoperă cheltuielile de finanțare, nu sunt altceva decât niște asistați sociali care așteaptă bani de la stat.

Implicarea încă destul de susținută a bugetului de stat în asigurarea resurselor bugetelor locale a creat oarecare dependență la nivelul Județului Vaslui, iar autoritățile locale nu se implică suficient în evaluarea veniturilor proprii. În plus există o lipsa de performanță în urmărirea și încasarea acestora pe parcursul execuției bugetare.

“Această abordare a alocărilor de resurse bugetare preponderent de la nivel central, fără o condiționare a gradului de încasare a veniturilor proprii ale bugetelor locale (impozite, taxe, contribuții, alte vărsăminte/venituri) explică proiecția bugetară redusă la aceste categorii de venituri, atât în faza de fundamentare inițială a bugetului de venituri și cheltuieli cât și pe parcursul anului bugetar”, au consemnat inspectorii Camerei de Conturi.

De parcă n-ar fi de parcă de-ajuns în majoritatea primăriilor se menține un management defectuos exercitat asupra fondurilor publice din cauza necunoașterii sau insuficienței cunoașterii a reglementărilor legale privind formarea, administrarea patrimoniului public și privat, respectiv angajarea și utilizarea resurselor publice locale, dar mai ales pe linia stabilirii, urmăririi și încasării veniturilor bugetelor locale.

Potrivit sursei citate, “se menține un formalism în actul de aprobare a unor hotărâri de către consiliile locale și în actele de decizie ale primarilor de la nivelul comunelor; o insuficienta preocupare pe linia stabilirii, urmăririi și încasării veniturilor cuvenite bugetelor locale”.

Inspectorii au găsit disfuncționalități în angajarea cheltuielilor și în efectuarea plăților din cauza lipsei de finanțare, prin elaborarea de bugete nerealiste, fundamentate pe baza unor resurse potențiale și nu certe.

La nivelul primăriilor nu există politici de recrutare (inclusiv salarială), pregătire profesională și evaluare a personalului, care să asigure eficiență și performanță în exercitarea atribuțiilor. (Cristian DIMA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Bârlădenii vor fi feriți de insolație

Pasiunea pentru plantat dar și primele raze ale soarelui ...

Veste bună pentru comercianții vasluieni! Din toamnă vor fi relocați în două hale ale noului bazar

de Dănuț CIOBANU  Începând din toamna acestui an, comerciații ...

Primăria Vaslui va achiziționa încă două microbuze moderne. Vor fi introduse noi trasee de transport public în oraș

Două microbuze noi pentru transportul public de călători vor ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: