Home / Invatamant / Se rușinează, oare, Dumitru Buzatu, șeful județului Vaslui, de motivul pentru care Ministrul Educației, colegul său de partid, consideră că elevii vasluieni nu merită microbuze școlare?

Se rușinează, oare, Dumitru Buzatu, șeful județului Vaslui, de motivul pentru care Ministrul Educației, colegul său de partid, consideră că elevii vasluieni nu merită microbuze școlare?

de Simona MIHĂILĂ

Că problemele Vasluiului sunt trecute la categoria ″și altele″ de autoritățile de la București, știam, dar nu ne-am fi imaginat vreodată că un ministru care e coleg de partid cu președintele etern al Consiliului Județean Vaslui, Dumitru Buzatu, cel care administrează de mai bine de 20 de ani destinul celui mai oropsit județ din țară, excelează la indiferența cu care tratează un subiect care îi privește tocmai pe copii. În răspunsul oficial la interpelarea adresată în luna martie de către deputatul Daniel Olteanu, referitor la dotarea cu microbuze școlare a unităților de învățămȃnt din comunele Bogdana, Vinderei și Băcani, ministrul Educației, PSD-istul Valentin Popa, aruncă vina pe starea dezastruoasă a infrastructurii din județul Vaslui. Ministrul nici nu pomenește de vreun plan de înlocuire a autovehiculelor defecte, care ruginesc în garaje în loc să transporte copiii la școală, la zeci de kilometri distanță față de casă, și se mulțumește să spună că repartizarea microbuzelor școlare la nivel de județ s-a făcut ″cu respectarea legislației în vigoare″.

Elevii din localitatea Lacu Babei, comuna Bogdana, nu au nicio șansă să ajungă la clasă altfel decât mergând zilnic pe jos 15 kilometri, inclusiv prin pădure, până la școala din Oprișița, comuna Poienești. Cazul acestora, despre care ziarul nostru a scris în ediția din 23 martie a.c., a impresionat mii de cititori, dar nu și pe șeful învățământului din România, Valentin Popa.

Întrebat de deputatul Daniel Olteanu dacă are cunoștință despre sacrificiile uriașe pe care sute de copii din județul Vaslui le fac pentru a rămâne în sistemul de învățământ, în ciuda lipsurilor financiare grave și a ratei crescute în zonă a abandonului școlar, ministrul nu a făcut altceva decât să copieze mare parte din rândurile transmise de parlamentarul bârlădean, în cadrul interpelării scrise.

Astfel, ministrul Popa a reluat datele prezentate de Daniel Olteanu despre fiecare dintre cele trei comune unde transportul elevilor stă sub semnul întrebării, din cauza microbuzelor școlare defecte, și unde singurele microbuze funcționale fac față cu greu condițiilor de drum din comunele Bogdana, Vinderei și Băcani, mașina din Vinderei ajungând chiar la 10 curse pe zi. După inventarul microbuzelor școlare defecte, ministrul i-a numărat pe elevii vasluieni care merg pe jos kilometri întregi, dar nu le-a oferit acestora nicio soluție.

Motivul este unul pe care îl cunosc toți vasluienii꞉ starea extrem de proastă a infrastructurii. Pentru un ministru al Educației, care nu circulă pe drumuri a căror existență o constată doar din interpelări, e rușinos, însă, să se limiteze la a da exemple de adjective care mai de care mai convingătoare (″impracticabil″, ″accidentat″, ″abrupt″), care să justifice întrucâtva indiferența ori incompetența subordonaților din instituția pe care o conduce.

″I-am transmis domnului ministru al Educației că infrastructura din Vaslui a trimis în garaj pȃnă acum 22 de mașini care trebuiau să transporte elevii pȃnă la școală și retur. Ministerul nu are niciun plan să le înlocuiască, ba, mai mult, așteaptă același deznodămȃnt pentru cele 116 microbuze aflate încă în stare de funcționare. Ministrul Educației dă vina pe drumurile de piatră din județul Vaslui, drumurile impracticabile (cu pante abrupte și teren accidentat) și drumurile deteriorate de mașinile de mare tonaj care transportă material lemnos. Toate strică microbuzele școlare, dar asta o știam, pentru că atunci când am cerut fonduri pentru infrastructura județului Vaslui, prin amendamente la Legea bugetului, colegii dumnealui au votat împotrivă. Iar critici pentru solicitările mele de a se aloca fonduri pentru drumurile din județ am mai primit doar de la șefimea PNL Vaslui, care ar trebui să vadă, alături de ministrul Educației, eforturile pe care trebuie să le facă acești copii.″, a scris deputatul Daniel Olteanu într-o postare pe contul său de socializare.

Olteanu l-a acuzat pe șeful învățământului din România că supune județul Vaslui la un nou risc, cel al analfabetismului prin abandon școlar. ″Acesta e un nou exemplu al politicii programate de sărăcire și izolare de care are parte județul Vaslui, cu ZERO lei alocați în 2017 pentru execuția unor mari lucrări de infrastructură, din partea Ministerului Transporturilor. Tragedia este că, la sărăcie și izolare, adăugăm acum, cu voia ministrului Educației, un risc major꞉ analfabetismul prin abandon școlar.″, a notat deputatul Olteanu.

Halucinant este că, deși interpelarea deputatului bârlădean conține și o întrebare referitoare la data estimativă la care transportul copiilor din comunele Bogdana, Băcani și Vinderei se va realiza în condiții sigure până la unitățile școlare pe care aceștia le frecventează, ministrul a ignorat-o complet și a evitat răspunsul.

Între timp, nu doar copiii din Lacu Babei, comuna Bogdana vor trebuie să își reia zilnic drumul pe jos până la școală, dar și mulți alți elevi vasluieni din mediul rural vor continua să ajungă cu greu ori deloc la examene, olimpiade, competiții sportive și activități cultural-artistice, în lipsa unui mijloc de transport.

Cât privește drumurile accidentate din Vaslui, și acestea vor continua să se surpe și vor îngropa pe zi ce trece visurile copiilor de a învăța și de a deveni oameni cu carte, când tot ce vrea statul este să-i țină acasă.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Primăria Vaslui a premiat sute de mici artiști și profesori de la școlile din oraș

Sute de elevi și profesori ...

Locuitori din Hoceni și Șuletea au venit la Bârlad să doneze sânge

Douăzeci de locuitori ai comunei ...

Sprijin financiar de 200.000 lei pentru bisericile din Fruntișeni, Bălteni, Vinderei și Vaslui

de Dănuț CIOBANU Consiliul Județean ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: