Google+
Home » Social » Deci, se poate! Azil de lux la Centrul „Elena Farago” din Bârlad: îngrijire și asistență socială la standarde europene, pentru bătrâni

Deci, se poate! Azil de lux la Centrul „Elena Farago” din Bârlad: îngrijire și asistență socială la standarde europene, pentru bătrâni

de Mihaela NICULESCU

Bârladul are cel mai modern centru de îngrijiri și asistență socială pentru persoanele vârstnice cu dizabilități din județ. Deocamdată, Centrul „Elena Farago” are 23 de beneficiari, majoritatea provenind din centrul de la Huși, urmând ca alți 35 să fie internați, repartizarea făcându-se de Serviciul de Asistență pentru Persoanele Vârstnice din cadrul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Vaslui.

Deși nicăieri nu e mai bine ca acasă, bătrânii încearcă să se acomodeze atât cu locul cât și cu personalul angajat al centrului, unde au condiții hoteliere deosebite și beneficiază de asistență socială și medicală asigurată de personal specializat.

„Centrul «Elena Farago» a fost inaugurat anul trecut, odată cu finalizarea lucrărilor de reabilitare și modernizare a clădirii în care a funcționat Centrul pentru Copii cu Dizabilități. În acest moment sunt internate 23 de persoane vârstnice, având între 62 și 93 de ani, cu handicap fizic sau psihic. Cei cu handicap fizic nu plătesc nimic pentru serviciile oferite în centru, iar cei cu handicap psihic achită 60% din pensie. Este greu pentru cei mai mulți să se adapteze într-un mediu nou, unde nu au aproape copiii, vecinii, unde nu este casa lor. Unii sunt singuri, nu mai au rude, iar alții nu pot fi îngrijiți de familie din diverse motive. Personalul centrului este atent cu fiecare beneficiar în parte. Problemele medicale, care nu sunt puține, sunt monitorizate în permanență de cei trei asistenți medicali, care lucrează în două schimburi, iar tratamentul este respectat cu strictețe. Colaborăm cu medicul de familie Doru Munteanu, la care am înscris toți beneficiarii centrului. El ne ajută pentru a direcționa pacienții către medicii specialiști de care au nevoie. Săptămânal, îi ducem în excursie la mânăstiri, socializăm permanent cu ei și le ascultăm poveștile de viață, unele tulburătoare. Oamenii aceștia au fost, cândva, cineva, dar, din păcate, boala și bătrânețea și-au pus amprenta și au ajuns în Centru, mulți fără voia lor. Aici sunt în siguranță, sunt îngrijiți, și-au făcut prieteni și cu timpul se vor acomoda”, ne-a declarat Grațiela Mohor, șefa Centrului „Elena Farago”.

Așa decurge viața în azilul de bătrâni de la Bârlad

Tanti Maria și-a adus cu ea la Centru foarte multe jucării, pe care le-a așezat în ordine pe pat. Zilnic le privește, pentru că îi aduc aminte de copiii și nepoții ei. Nea Eugen Pară este din Oltenești (Huși) și nu a avut în viața lui un tort de zi aniversară. L-a primit anul acesta, când a împlinit 62 de ani, din partea Centrului, care i-a făcut o surpriză. A izbucnit în lacrimi de emoție. Viața nu a fost deloc generoasă cu el, de mulți ani neputându-se lipsi de cârje, deoarece are un picior amputat.

Ștefan Durcan este din Stănilești și suferă de multă vreme de ulcer varicos, dar nu a avut posibilități pentru a se opera. Conducerea Centrului l-a programat pentru operație, iar astăzi va pleca la Moinești, unde va fi operat în cel mai modern spital din zona Moldovei.

În afară de șefa Centrului, asistentul social, lucrătorul social, cele trei îngrijitoare și cele trei cadre medicale, unitatea mai este deservită de un contabil, o spălătoreasă, două bucătărese și patru paznici.

Modernul centru pentru persoanele în vârstă, din Bârlad, are două corpuri – corpul A, unde sunt trei apartamente cu 24 de paturi (un apartament fiind transformat în izolator pentru internarea bătrânilor cu boli contagioase) și corpul B, care are 6 apartamente și 42 de paturi.

Camera de zi este dotată cu cuptor cu microunde, cană electrică, frigider, mașină de spălat, aparat de aer condiționat și TV. Beneficiarii petrec cea mai mare parte a zilei în această cameră, unde socializează, joacă diverse jocuri, urmăresc emisiuni TV, completează integrame, împletesc și de multe ori deapănă amintiri din viața lor.

Pe unii dorul de casă îi copleșește, iar atunci simt nevoia să vorbească cu personalul Centrului, se retrag într-un colț pentru a fi singuri cu amintirile lor, sau se refugiază în biblioteca Centrului pentru a răsfoi o carte în sala de lectură.

Mâncarea este pregătită conform dietei prescrise de medic, în bucătăria centrului, dotată cu aparatură nouă și care respectă întocmai circuitul funcțional, de la aprovizionare la servirea hranei.

Ori de câte ori beneficiarii doresc să iasă în oraș, primesc bilet de voie, dar sunt însoțiți în permanență de lucrătorul social.

Bătrânii care vor fi internați în acest centru sunt, în ciuda poveștilor triste de viață, niște oameni fericiți, dar, din păcate, sunt mulți alții care nu vor avea șansa de a fi îngrijiți într-un centru specializat, adaptat nevoilor lor. În județ mai sunt trei centre pentru această categorie de beneficiari – la Bogești, la Giurcani și unul la Huși, care va fi în curând reabilitat. Lipsa locurilor în căminele pentru persoanele vârstnice este o problemă cu care se confruntă multe familii din județ, de aceea, zilnic, la Centru „Elena Farago”, 3-4 persoane se interesează de condițiile ce trebuie îndeplinite pentru ca un bătrân cu dizabilități să poată fi internat acolo.

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: