Google+
Home » Social » Firmele vasluiene trebuie să schimbe casele de marcat, de pe 1 iunie

Firmele vasluiene trebuie să schimbe casele de marcat, de pe 1 iunie

Casele de marcat clasice, dotate cu role jurnal pe suport hârtie, vor deveni istorie.

Conform informațiilor furnizate, vineri, de Ștefan Pălimaru, șeful IIRUC Vaslui, noile case de marcat vor fi conectate la serverele ANAF, printr-o rețea de telefonie, pentru ca inspectorii fiscali să colecteze mai rapid datele legate de vânzări. La noile aparate informatile se vor stoca pe un card SD, iar operatorul economic va putea extrage din memoria casei de marcat informatiile care, ulterior, vor ajunge la ANAF cu ajutorul unui stick, conectandu-se la portul USB.
Utilizarea caselor de marcat echipate cu jurnal electronic este obligatorie de la 1 iunie, pentru firmele mari și mijlocii, firmele mici având un răgaz suplimentar de două luni, până la 1 august 2018.

“Noile case de marcat sunt deja pregătite să intre pe piață de la 1 iunie. Nu ni s-a comunicat prețul acestora, dar sigur vor fi mai scumpe. Pot să spun sigur că prețul va fi în funcție de complexitatea aparatelor”, ne-a spus Ștefan Pălimaru.

Până acum operatorii economici erau obligați să păstreze copiile bonurilor fiscale vreme de cinci ani. Odată cu introducerea noilor case de marcate dispare partea de arhivare a acestora.

Firmele trebuie să se grăbească cu procurarea noilor aparate, pentru că amenzile sunt destul de mari.

Termenul pentru achizitionarea acestora de către contribuabilii mari și cei mijlocii a fost modificat de mai multe ori. Inițial termenul a fost 1 ianuarie 2018, apoi a fost înlocuit cu 1 aprilie, iar acum este 1 iunie 2018. Termenul de 1 august 2018 a fost păstrat pentru firmele mici. Șansele ca o nouă amânare să mai apară pană la sfârșitul lunii mai, se reduc la adoptarea unei noi ordonanțe de urgență de Guvern. (Cristian DIMA)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: