Google+
Home » Social » ULTIMA ORĂ Doliu în învățământul bârlădean: a încetat din viață profesorul Didu Clapon, fost viceprimar al Bârladului

ULTIMA ORĂ Doliu în învățământul bârlădean: a încetat din viață profesorul Didu Clapon, fost viceprimar al Bârladului

de Simona MIHĂILĂ

Veste șoc la Bârlad: luni după-amiază a încetat din viață profesorul și artistul plastic Didu Clapon, unul dintre cei mai iubiți dascăli bârlădeni, fost viceprimar al municipiului Bârlad în perioada 1990 – 1992.

Din primele informații, decesul profesorului a survenit în urma unui infarct, în timp ce se afla în vizită la fiica sa, în București, unde sosise chiar în cursul zilei de luni. Deși suferea de unele afecțiuni cardiace și circulatorii de mai mulți ani, nimic nu părea să prevestească tragedia, mai ales că profesorul a călătorit cu trenul până la București.

În vârstă de 71 de ani, Didu Clapon avea statut de revoluționar, fiind unul dintre cei mai vocali bârlădeni care au pătruns în balconul Primăriei Bârlad în timpul revoluției din 1989. Din mâna sa de profesor de desen au ieșit 23 de arhitecti, 56 de absolventi ai Facultãtii de Artã, 15 profesori de specialitate si 11 membri ai UAPR.

A fost presedinte al Fundatiei pentru Reînfiintarea judetului Tutova si vicepresedinte al Ligii Nationale pentru reînfiintarea judetelor abuziv desfiintate. Deși nu era născut la Bârlad, după căsătoria cu profesorul Ana Clapon, cunoscutul artist plastic s-a îndrăgostit iremediabil și de orașul natal al soției sale. Glumea deseori spunând că ”s-a măritat la Bârlad”, adică a venit aici pentru soția lui. S-a remarcat ca un spirit care a militat neobosit pentru reînființarea județului Tutova și pentru ca Bârladul să-și recâștige statutul de reședință de județ, așa cum a fost înainte ca Partidul Comunist să vină la putere.

În 2012, la propunerea fostului primar Constantin Constantinescu a primit titlul de Cetățean de onoare al Bârladului.

Trupul neînsuflețit al distinsului profesor va ajunge la Bârlad, cel mai probabil, mâine și va fi depus la Biserica Sf. Ecaterina (din curtea spitalului bârlădean), iar înmormântarea va avea loc joi, 17 mai, în jurul orei 13.00.

About Simona Vasile

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: