Home / Justitie / Deținuți din Penitenciarul Vaslui, scoși la club pentru a învăța despre prevenția consumului de droguri

Deținuți din Penitenciarul Vaslui, scoși la club pentru a învăța despre prevenția consumului de droguri

Mai mulți deținuți de la Penitenciarului Vaslui au fost scoși din unitate și duși într-un club din municipiul reședință unde specialiști în domeniu le-a spus despre ceea ce înseamnă prevenția consumului de droguri.

Clubul ”Prietenia” Vaslui a fost gazda unei activități intitulate ”Prevenția ține la distanță detenția – Învață din greșelile altora!”, tema abordată fiind despre ceea ce înseamnă prevenirea consumului de droguri. Pe lângă cei cinci deținuți, la acțiuni au participat și 35 elevi de la de la diferite licee din Vaslui, membri ai Clubului KIWANIS Vaslui, cinci profesori coordonatori, specialiști CPECA Vaslui,  reprezentanți ai Inspectoratului de Poliție al Județului, specialiști din penitenciar.

Activitatea directă cu deținuții a presupus analiza psihologică a consecințelor consumului de droguri, prezentarea unor lecții de viață prin conștientizarea alegerilor greșite și integrarea pierderilor suferite prin identificarea și accesarea emoțiilor, a resurselor personale sau ale grupului, exersarea capacităților de autodezvăluire sau autoprezentare.

Participanții la activitate au avut posibilitatea de a interacționa, de a se autoprezenta, de a expune experiențe personale relevante din perspectiva asumării, conștientizării și promovării de atitudini proactive în ceea ce privește menținerea și dezvoltarea sănătății emoționale, a stării de bine și prevenirii unor comportamente disfuncționale, de a face schimb de opinii, de a-și completa cunoștințele și experiența învățând de la ceilalți, de a descifra mesaje cu conținut terapeutic. De asemenea, au fost utilizate metode și procedee, precum exerciții de intercunoaștere, prezentarea unor istorii sau experiențe personale, recomandări pentru deținuți, expunerea și problematizarea relației cogniție – emoție – comportament.

Deținuții au dovedit bune capacități de însușire a bagajului noțional transmis, de autodezvăluire verbală, de conștientizere a resurselor personale, de autoajutor în gestionarea emoțiilor, au sugerat elevilor direcții de alegere pozitivă. Lecțiile de viață prezentate au întărit mesajul activități într-o manieră nondirectivă și au avut rolul de a sensibiliza și încuraja participanții să adopte o atitudine deschisă, bazată pe necesitatea cunoașterii de sine și de alții, menținerii echilibrului psihic prin dozarea așteptărilor, conștientizarea resurselor personale-reinventarea, restructurarea ori regenerarea psihică”, ne-a declarat purtătorul de cuvânt al Penitenciarului Vaslui, Nicolae Toma.

Atât deținuții cât și celelalte persoane participante la activitate au fost sprijinite să își analizeze propriile alegeri, să conștientizeze nevoia de dezvoltare a abilităților de comunicare a problemelor personale, de contactare și colaborare cu instituții specializate, să își dezvolte noi abilități de interacțiune socială, să atingă un nivel optim de control emoțional în situații de impas existențial.

Derularea unei activități psihologice pe această temă, cred reprezentanții Penitenciarului Vaslui, este o oportunitate, atât pentru persoanele private de libertate, cât și pentru membrii societății libere, în cazul de față elevi, de a conștientiza efectele consumului de droguri asupra sănătății psihofizice, importanța controlului asupra factorilor negativi de influențare a deciziilor personale, sensibilizarea și conștientizarea cu privire la pierderile suferite  în condiții de detenție sau și în libertate, aspecte care întăresc necesitatea acceptării intervențiilor de specialitate din partea specialiștilor. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Două bătrâne au ajuns la spital după ce mașina în care se aflau a fost lovită de un alt autoturism

Două bătrâne, de 63 și ...

CJ-ul se retrage din Asociația de Dezvoltare Zona Metropolitană Vaslui

Consiliul Județean (CJ) Vaslui se ...

Sprijin financiar de 1.000 lei pentru șomerii înregistrați în evidențele AJOFM Vaslui

Șomerii înregistrați în evidențele Agenției Județene ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: