Google+
Home » Administratie » Sărăcia și înapoierea aruncă Vasluiul, din nou, în topul rușinii. Avem cea mai mare rată anuală a infracționalității!

Sărăcia și înapoierea aruncă Vasluiul, din nou, în topul rușinii. Avem cea mai mare rată anuală a infracționalității!

Dacă în ultimii douăzeci de ani, la nivelul întregii țări, numărul infracțiunilor s-a redus la mai bine de jumătate din valoarea maximă înregistrată la sfârșitul anilor ’90, județul Vaslui este excepția. Influențată de factorii social-economici, rata infracționalității din cea mai săracă zonă a Romȃniei și a Uniunii Europene face ca Vasluiul să se regăsească în mod constant fie pe primul loc, fie în top 10 județe unde se comit în fiecare an peste 2000 infracțiuni la 100.000 locuitori.

Datele de la Institutul Național de Statistică (INS) reflectă realitatea sumbră de la Vaslui꞉ nivelul de trai scăzut predispune populația la încălcarea legii, a moralei și a normelor de conduită în societate.

În 2016, ultimul an pentru care există informații centralizate din întreaga țară, județul Vaslui a fost primul în clasamentul care arată rata infracționalității. S-au înregistrat 2.491 de infracțiuni la 100.000 locuitori, în timp ce media națională a fost de 1.717.

Surpriza acestei ierarhii, care nu face cinste vasluienilor, este că sunt urmați îndeaproape de locuitorii din București și Ilfov (2.312 infracțiuni), Constanța (2.201 infracțiuni), Brăila (2.062 infracțiuni), Alba (2.061 infracțiuni) și Brașov (2.048 infracțiuni la 100.000 locuitori).

Asta înseamnă că, după douăzeci de ani în care harta criminalității a arătat cu degetul doar înspre județele din Estul și Sudul țării, polii infracționalității au înaintat către Transilvania, regiune care s-a menținut pȃnă acum departe de orice top al rușinii.

Cele mai liniștite județe din țară erau, în urmă cu doi ani, Harghita, care înregistra mai puțin de jumătate din numărul infracțiunilor din județul Vaslui (1.113), Satu Mare (997 infracțiuni) și Covasna (945 infracțiuni la 100.000 locuitori).

În ce privește celelalte județe din Moldova, toate se situau sub media națională de 1.717 infracțiuni, sucevenii avȃnd cea mai scăzută rată a infracționalității.

Vasluiul, valori oscilante ale ratei infracționalității de la an la an

Corelȃnd datele INS cu cele publicate pe site-ul Instituției Prefectului, rezultă că vasluienii se avȃntă în rele într-un an și se mai cumințesc puțin în următorul. Dacă în 2014 s-au înregistrat 2.470 infracțiuni la 100.000 locuitori, în 2015 vorbim despre o ușoară scădere, pȃnă la 2.291, pentru ca în 2016 să se reia ciclul pȃnă la valoarea de 2.491 infracțiuni la 100.000 locuitori.

Sociologii susțin că vinovatul principal pentru aceste numere alarmante rămȃne nivelul de trai scăzut din Vaslui. Analfabetismul se alătură și el condițiilor precare de viață din mediul rural, în gospodării care nu dispun de instalații de apă și canalizare. Nemulțumirile îi macină și pe cei din zonele urbane, acolo unde găsirea unei slujbe plătite decent este o minune. Vasluienii sunt unii dintre cei mai prost plătiți angajați din România, astfel că nu e de mirare că sărăcia îi împinge să încalce legea. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: