Google+
Home » Social » Fermierii vasluieni, îngrijorați pentru culturile lor

Fermierii vasluieni, îngrijorați pentru culturile lor

Seceta pare că se instaleaza încet, dar sigur în județul Vaslui. Fermierii încep să fie îngroziți că nu a mai plouat de ceva timp. Deficitul de apă a ajuns la cica 400 metri cubi de apă la hectar.

Într-adevăr este o problemă la nivelul județului Vaslui cu privire la starea de vegetație a culturilor. În urma deplasărilor pe care le-am făcut în teren săptămâna trecută și acum două săptămâni și din relatările fermierilor, cele mai afectate sunt culturile de primăvară. Acestea nu au răsărit uniform ca urmare a deficitului de apă din stratul cuprins între zero și 20 de centimetri. Potrivit informațiilor furnizate de Oficiul de Studii Pedologice, deficitul de apă este destul de mare, se încadrează undeva la 300 – 400 metri cubi de apă pe hectar, prin urmare nu există apa necesară pentru a asigura procesul de germinare și de răsărire a culturilor sau de creștere a acestora. În zona Albița, Fălciu a început procesul de irigare a culturilor, atât pentru accelerarea procesului de creștere a culturilor cât și pentru răsărirea de primăvară. Cât privește culturile de toamnă am constatat faptul că acestea nu au au un proces de creștere normală ca urmare a deficitului de apă și prin urmare, probabil dacă în perioada următoare nu vor fi cantități însemnate de precipitații, vor fi diminuări de producție”, ne-a declarat Gigel Crudu, directorul DAJ Vaslui.

El a precizat că producția depinde în mare măsură de amplasarea parcelelor și de tehnologia aplicată de fiecare fermier. (Cristian DIMA)

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: