Google+
Home » Administratie » Încă o stradă ”imposibilă” la Bârlad: deși este tranzitată zilnic de sute de elevi, are un singur trotuar

Încă o stradă ”imposibilă” la Bârlad: deși este tranzitată zilnic de sute de elevi, are un singur trotuar

de Mihaela NICULESCU

Siguranța pietonilor care trec zilnic pe strada Nicolae Iorga din Bârlad, între Casa de Autor Reciproc a Pensionarilor și Colegiul Gheorghe Roșca Codreanu”, este periclitată din cauza faptului că se circulă mai mult pe un singur trotuar, celălalt fiind parțial practicabil.

Zilnic, străbat această străduță sute de elevi care învăță la Colegiul „Codreanu” sau Școala „Iorgu Radu”, și nu de puține ori șoferii s-au aflat în situația critică de a frâna în ultimul moment, din cauză că în față le-au sărit elevi care doreau să treacă pe celălalt trotuar. Părinții copiilor, în special ai celor din clasele primare, stau cu grijă, ca nu cumva să se accidenteze în drum spre școală, pentru că aproximativ 200 metri din ceea ce trebuia să fie trotuar a fost transformat în parcare, parcare care ajunge până în buza carosabilului.

Anul trecut, un bârlădean cu simț civic, Dănuț Hăulică, a sesizat la Primăria Bârlad riscul pe care lipsa porțiunii de trotuar o reprezintă pentru pietoni, fie că sunt copii, fie că sunt bătrâni. Primăria i-a transmis că nu este de competența ei să rezolve situația și a pasat problema în curtea Poliției Locale. Poliția Locală a analizat situația și i-a spus reclamantului că trebuie să ia legătura cu Ministerul Apărării, care este proprietar de fapt pe acea porțiune de teren, aflată în fața Căminului Garnizoanei și a fostului restaurant alăturat, unde au fost amenajate parcări.

Dănuț Hăulică nu s-a lăsat și a făcut plângere la Ministerul Apărării Naționale. În martie, anul trecut, într-un final, a primit răspunsul, care nici pe departe nu l-a mulțumit.

Am primit răspuns la cererea făcută către Ministerul Apărării, în care solicitam să se ia în calcul problema pe care le-am prezentat-o. Mi s-a comunicat că terenul aferent imobilelor Ministerului Apărării se află în domeniul public al statului român și în administrarea Ministerului prin UM 01458 Bârlad. De asemenea, mi s-a răspuns că între limita de proprietate și drumul public nu există trotuar pietonal și nici vreo împrejmuire pentru delimitarea celor două proprietăți și că pe teren este improvizată o parcare ce se face în unghi de 45 de grade față de axul drumului, unde sunt parcate uneori autovehicule civile sau militare. Mi se mai spune în adresa primită că pe strada Nicolae Iorga, în dreptul imobilelor, Ministerului Apărării, este amenajat pe partea cealaltă a străzii un trotuar pentru deplasarea pietonală, pe care pietonii îl pot folosi. La sfârșitul adresei mi se comunică «considerăm că solicitarea dumneavoastră nu poate avea o rezolvare legală din partea Ministerului Apărării Naționale și nici nu suntem în măsură să facem aprecieri la structura responsabilă cu soluționarea cauzei». Cu alte cuvinte nu se poate face nimic, pietonii să meargă pe unde pot, acolo unde este trotuar, dar din păcate și acolo sunt de multe ori parcate mașini”, a mărturisit pentru Est News Dănuț Hăulică.

Bârlădeanul cu simț civic ar fi mulțumit dacă Primăria ar semnaliza cumva zona, astfel încât să îi atenționeze pe pietoni că atunci când tranzitează așa-zisul trotuar de pe partea opusă sediului poliției să știe că riscă să fie acroșați de autoturismele care circulă pe strada îngustă. Nu ar fi rău dacă Primăria ar găsi totuși o soluție pentru asigurarea circulației în siguranță a pietonilor, străduța fiind una foarte circulată, în zonă aflându-se atât Poliția, cât și Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor.

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: