Google+
Home » Sanatate » Singurul pacient cu boala Fabry din județ este din Bârlad. CJAS îi decontează acestuia aproape 500.000 de lei în acest an

Singurul pacient cu boala Fabry din județ este din Bârlad. CJAS îi decontează acestuia aproape 500.000 de lei în acest an

Mihaela NICULESCU

Pentru prima dată, Casa Județeană de Asigurări de Sănătate (CJAS) Vaslui se află în situația de a deconta tratamentul unei paciente diagnosticate cu boala Fabry, o maladie foarte rară. Întrucât această afecțiune genetică a fost inclusă din anul 2001 în Programul Național de Tratament Pentru Bolile Rare, pacienta, în vârstă de 63 de ani, din Bârlad, va beneficia de tratament gratuit, cu bani de la stat.

CJAS Vaslui a primit finanțare de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate pentru decontarea tratamentului unei paciente în vârstă de 63 de ani, diagnosticată la începutul acestui an cu boala Fabry. Pentru a-i asigura tratamentul în acest an, Casa a primit 482.730 lei, lunar pacienta având nevoie de 50.488 lei. Programul se derulează prin farmacia cu circuit închis a Spitalului „Elena Beldiman”, pacienta beneficiind de tratamentul efectiv în cadrul secției de Neurologie a spitalului «Elena Beldiman», ne-a declarat Mihaela Chitariu, președinta CJAS Vaslui.

Boala Fabry este o afecțiune care se diagnostichează foarte greu, dar pacienta bârlădeancă a avut șansa de a fi diagnosticată corect în Centrul Universitar din Iași. Această afecțiune atacă în mod special vasele din piele, rinichi, inimă, creier, precum și sistemul nervos. Multe dintre simptomele sale sunt identice cu ale altor boli, de aceea profesionalismul medicului este factorul determinant în diagnosticarea acestei afecțiuni. Boala Fabry este o boală genetică, de aceea este indicat și diagnosticul prenatal în familiile cu risc. Modul de transmitere al bolii este diferit, în funcție de părintele care are gena mutantă. Dintre urmașii unui bărbat cu boala Fabry doar fetele vor moșteni gena mutantă, iar dacă o femeie are această afecțiune toți băieții acesteia vor fi bolnavi, iar fetele vor fi doar purtătoare și vor transmite boala mai departe la generația următoare.

Prin CJAS, în acest moment sunt decontate tratamentele altor 19 persoane cu boli genetice rare incluse în Programul Național, printre care nouă persoane cu scleroză laterală amiotrofică, pentru care Casa decontează per pacient 1214.88 lei trimestrial, opt copii cu mucoviscidoză, pentru care se decontează per bolnav 6.772 lei trimestrial și doi pacienți cu sindrom Prader Willy, pentru care statul decontează per bolnav 4.132 lei trimestrial.

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: