Google+
Home » Social » A plâns și cerul la înmormântarea profesorului Didu Clapon

A plâns și cerul la înmormântarea profesorului Didu Clapon

de Simona MIHĂILĂ

Zeci de oameni au ținut, ieri, să asiste la slujba de înmormântare a unui iubit și respectat profesor bârlădean, artistul plastic Didu Clapon, fost viceprimar al municipiului Bârlad, răpus de un neașteptat infarct, la vârsta de 71 de ani. Prieteni, colegi, rude, foști elevi, artiști sau simpli cetățeni ai orașului au umplut aleile din jurul Bisericii ”Sf. Ecaterina” din curtea Spitalului ”Beldiman”, acolo unde a fost depus corpul neînsuflețit al inimosului profesor. I-au adus flori și coroane o sumedenie de oameni printre care foști colaboratori, consilieri locali, primarul Dumitru Boroș, directori de instituții etc.

La căpătâiul profesorului Clapon, în afară de unica sa fiică, Didona, dar și de soția lui, profesorul de desen Ana Clapon, a stat în fiecare seară și fostul primar Constantin Constantinescu, apropiat prieten al artistului. De altfel, Constantinescu se numără printre ultimele persoane cu care Didu Clapon a vorbit înainte de a muri subit, pe 14 mai. Fostul edil-șef îl sunase la telefon chiar cu trei ore înainte de tragedie, în timp ce soții Clapon se aflau în tren, în drum spre București, unde au mers în vizită la fiica lor.

”Îl sunasem să văd ce mai face.Mi-a spus că e bine, e în tren. Era bucuros că merge la fată, în București. Noi vorbeam foarte des. Sunt profund tulburat de acest eveniment trist, tragic. Era încă tânăr, mai avea multe de făcut, de spus. Era o bucurie să-l ai alături, să-ți povestească, să-ți spună câte în lună și în stele, pentru că profesorul Clapon era un munte de amintiri, de povești, de pilde. Era o lume fantastic de atrăgătoare în sufletul lui imens și generos”, ne-a declarat Constantinescu.

În spiritul sentimentului de prietenie care îi lega, Didu Clapon a fost cel care a coordonat echipa de artiști care a realizat picturile murale din Biserica Sf. Ecaterina (al cărei ctitor principal este fostul primar Constantinescu, hramul lăcașului de cult fiind dat după numele defunctei sale soții).

Pe tot parcursul prohodului, multe dintre grupurile de prieteni și cunoscuți care au preferat să-l aștepte pe aleile bisericii au depănat fel de fel de amintiri despre Didu Clapon, despre cât de mult dăruia, despre blândețea, profesionalismul care-l caracterizau, despre încăpățânarea cu care s-a implicat în acțiunile dedicate ideii de reînființare a județului Tutova.

Cu doar puțin timp înainte ca trupul neînsuflețit să părăsească biserica, a început o ploaie măruntă și deasă care nu a reușit să-i alunge pe cei care-l așteptau afară. Unii și-au amintit de o veche credință populară care spune că dacă plouă atunci când un om e dus la groapă înseamnă că și Cerul plânge pentru el.

Ardelean de origine, profesorul era bârlădean prin adopție, stabilindu-se aici, în reședința fostului județ Tutova, după căsătoria cu prof. Ana Clapon.

Avea statut de revoluționar, fiind unul dintre cei mai vocali bârlădeni care au pătruns în balconul Primăriei Bârlad în timpul revoluției din 1989. Din mâna sa de profesor de desen au ieșit 23 de arhitecti, 56 de absolventi ai Facultãtii de Artã, 15 profesori de specialitate si 11 membri ai UAPR.

A fost președinte al Fundației pentru Reînființarea județului Tutova si vicepresedinte al Ligii Nationale pentru reînfiintarea judetelor abuziv desfiintate. În 2012, a fost desemnat Cetățean de onoare al Bârladului.

Rămas bun, domnule profesor!

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: