Google+
Home » Social » Bârlădenii au comemorat ieri, de Înălțare, eroii înmormântați în Cimitirul „Eternitatea”

Bârlădenii au comemorat ieri, de Înălțare, eroii înmormântați în Cimitirul „Eternitatea”

de Mihaela NICULESCU

Ieri, de Înălțare, și bârlădenii au dorit să participe la comemorarea eroilor din cele două războaie mondiale, fiind prezenți la depunerea de coroane în cimitirul „Eternitatea”. Alături de cei care nu și-au pierdut simțul patriotic au participat oficialități locale, elevi, profesori, angajați ai Primăriei Bârlad și ai serviciilor aflate în subordinea acesteia, reprezentanți ai Armatei, Poliției și ai celor două partide care au reprezentanți în Consiliul Local.

După slujba de pomenire la Monumentul Eroilor, săvârșită de un sobor de preoți, în frunte cu protopopul de Bârlad, Vasile Lăiu, au fost rostite numele eroilor care își dorm somnul de veci în cimitirul „Eternitatea”. Au luat cuvântul protopopul de Bârlad, profesorul Marcel Proca și primarul Dumitru Boroș. Acesta din urmă a ținut să precizeze încă odată faptul că de anul acesta Bârladul va avea un monument al eroilor neamului, așa cum ar fi trebuit să aibă de multă vreme.

Monumentul eroilor este executat pe jumătate, lucrarea este încărcată în ghips și urmează să fie trimisă la Arad pentru a fi turnată în bronz. Va fi cea mai frumoasă operă de artă din Bârlad, realizată cu bani din bugetul local și cu sprijinul consilierilor locali. Față de macheta prezentată inițial au fost aduse câteva îmbunătățiri, luându-se în calcul informațiile corecte venite din partea Bisericii și a reprezentaților Asociației „Cultul Eroilor”. A fost adăugată crucea creștină, vulturul, iar cascheta eroului a fost îmbunătățită, astfel încât să semene cu cea a soldatului român din Primul Război Mondial”, a declarat Boroș.

Evenimentul dedicat comemorării eroilor căzuți în cele două războaie a continuat cu depunerea de coroane. Au adus flori la monumentul din cimitirul „Eternitatea” reprezentanți ai Primăriei, ai Consiliului Local, ai Asociației „Cultul Eroilor”, ai Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și Retragere, ai CARP, ai Unității Militare, ai partidelor politice, dar și elevi de la Liceul „Mihai Eminescu”.

Activitatea de cinstire a eroilor s-a încheiat cu defilarea militarilor și a fanfarei, în ropotele de aplauze ale celor aproape 300 de bârlădeni care au participat la ceremonialul militar și religios dedicat Zilei Eroilor.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: