Google+
Home » Social » Cum se aplică legea pentru angajarea persoanelor cu dizabilități la Vaslui꞉ zero concursuri de angajare!

Cum se aplică legea pentru angajarea persoanelor cu dizabilități la Vaslui꞉ zero concursuri de angajare!

de Mara GRIGORIU

Legislația spune una, realitatea arată altceva. Niciuna dintre autoritățile și instituțiile publice din județul Vaslui n-a scos la concurs, pȃnă acum, vreun loc de muncă special pentru persoanele cu dizabilități. Noile modificări din legislația care privește angajarea persoanelor cu handicap au intrat în vigoare din 1 septembrie 2017 și prevăd obligația ca toate instituțiile publice care au cel puțin 50 de angajați să aloce un procent de minimum 4% din posturi pentru persoanele cu dizabilități.

Legea nr. 448 / 2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, republicată, care a primit modificări și completări printr-o Ordonanță de urgență a Guvernului, nu pare să se aplice în județul Vaslui.

La o trecere în revistă a locurilor de muncă scoase la concurs de mai multe autorități și instituții publice din județ, se observă că nicio ofertă de angajare nu s-a referit, în ultimul an, strict la persoanele cu dizabilități, așa cum prevede legea.

Obligația de a angaja persoane cu handicap revine, de la 1 septembrie 2017, tuturor autorităților și instituțiilor publice, precum și persoanele juridice publice (cu excepția instituțiilor publice de apărare națională, ordine publică și siguranță națională), care au cel puțin 50 de angajați. Acestea ar trebui să aibă încadrate persoane cu dizabilități într-un procent de cel puțin 4% din numărul total de angajați, și să scoată la concurs posturi exclusiv pentru persoanele cu handicap.

Pentru că Legea privind stimularea angajării persoanelor cu dizabilități prevede și o alternativă la această obligație, cele mai multe instituții vasluiene probabil că preferă să plătească lunar, către bugetul de stat, o sumă reprezentând salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată, înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap.

Și anterior datei de 1 septembrie 2017, Legea lăsa un drept de opțiune angajatorului. Acesta putea alege între a vira lunar către bugetul de stat o sumă reprezentând 50% din salariul de bază minim brut pe țară înmulțit cu numărul de locuri de muncă în care nu au angajat persoane cu handicap, și a achiziționa produse ori servicii realizate prin propria activitate a persoanelor cu handicap, angajate în unitățile protejate autorizate, pe bază de parteneriat, în sumă echivalentă cu suma datorată la bugetul de stat.

În prezent, nu mai există varianta de a cumpăra bunuri și servicii de la unități protejate, adică de la orice persoană fizică sau juridică, de drept public sau privat, care angajează persoane cu handicap.

Cel puțin la nivelul județului Vaslui se adeverește avertismentul lansat, anul trecut, de organizațiile de profil, care se arătau îngrijorate de faptul că noile modificăril legislative vor lăsa fără loc de muncă persoanele cu dizabilități, și nu vor stimula în niciun fel accesul acestora pe piața muncii.

Potrivit datelor de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Vaslui (DGASPC), numărul total de adulți încadrați în grad de handicap și neinstituționalizați era, la finele anului 2017, de 14.791. Dintre aceștia, aproximativ 1.300 erau încadrați în grad de handicap ușor și mediu, ceea ce înseamnă că și-ar putea cȃștiga existența muncind inclusiv într-o instituție publică.

Șefii acestor instituții din Vaslui preferă, însă, să vireze fonduri la bugetul de stat în loc să asigure unor persoane marginalizate de societate șansa de a avea un trai decent și un loc de muncă.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: