Google+
Home » Invatamant » Frumosul parc din curtea fostului Club al elevilor Bârlad va deveni istorie

Frumosul parc din curtea fostului Club al elevilor Bârlad va deveni istorie

de Mihaela NICULESCU

Parcul din curtea fostului sediu al Clubului Elevilor (Casa pionierilor), curte în care elevii talentați de la Școala de Muzică și Arte Plastice ”N.N. Tonitza” își desfășoară orele de practică, va deveni cât de curând amintire. Ani de zile parcul a fost îngrijit de municipalitate, au fost plantate flori, amenajate bănci, iar în mijlocul acestuia a fost amplasată statuia lui Tonitza. În cel mai scurt timp, parcul va fi desființat, întrucât cel care a închiriat fostul sediu al Clubului Elevilor (clădire de patrimoniu reintrată în posesia proprietarului care a deținut-o înainte de naționalizările făcute de comuniști), cu dependințele din spate și terenul aferent, a început să efectueze lucrări de modernizare a zonei. Trebuie precizat că, deși curtea deservea și Școala de muzică (clădire care este a statului român), terenul îi aparține tot proprietarului imobilului care a găzduit cândva Clubul elevilor.

Cel care a închiriat cele câteva mii de metri pătrați de la proprietarul acestui spațiu generos va monta și un gard de delimitare al proprietăților, gard care va lăsa Școala de muzică fără acces la vechea curte.

Practic, între clădire și gard vor rămâne doi – trei metri. Îngustarea la maximum a curții va îngreuna accesul elevilor în școală, dar problema cea mai gravă o reprezintă faptul că evacuarea clădirii – monument istoric, și așa afectată, se va face foarte greu, existând riscul prăbușirii acoperișului în caz de cutremur și imposibilitatea elevilor de a se îndepărta foarte mult de clădire. Partea bună a acestei închirieri este că acel teren pe care se află fosta clădire a Clubului Elevilor (aproape o ruină), monument istoric de altfel, va căpăta un aer civilizat, chiriașul intenționând să amenajeze un complex de birouri, atât în clădire, câț și în dependințele din curte și o parcare.

Fostul sediu al Clubului Elevilor este o clădire de patrimoniu care a fost retrocedată proprietarului în urmă cu câțiva ani. Imobilul a fost, de fapt, casa lui Ion Dumitrescu, moșier și bancher care a înființat banca „Deșteptarea”, ce a funcționat în vechiul sediu al Fabricii de rulmenți. Ion Dumitrescu este cel care a dat 15.000 lei în aur pentru înființarea în 1912 a Fabricii de uleiuri din Bârlad, cea mai veche fabrică de acest tip din vechiul Regat.

Inițiativa de modernizare a curții și clădirii cu rezonanță istorică locală este lăudabilă, numai că generează o problemă delicată. Chiar dacă chiriașul este îndreptățit să facă această delimitare a proprietăților, ar fi de dorit ca acesta să monteze gardul puțin mai departe de clădirea în care învață elevii. Ar fi o concesie de bun augur.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: