Google+
Home » Social » Marele lingvist Gheorghe Ivănescu, comemorat la Vutcani

Marele lingvist Gheorghe Ivănescu, comemorat la Vutcani

Marele lingvist Gheorghe Ivănescu, cunoscut pentru lucrările și studiile de referință în domeniu, a fost comemorat, joi, în comuna natală, Vutcani. În aceeași zi au fost comemorați eroii care s-au jertfit pentru Unire.

În cadrul simpozionului intitulat „Sărbătorind Centenarul Unirii, omagiem personalități de renume”, autoritățile locale din Vutcani au reușit să strângă laolaltă, joi, oameni de cultură, renumiți profesori și învățători, personalități locale și oameni care fac cinste comunei natale.

„În an al Centenarului Marii Uniri am gândit că avem datoria să onorăm personalitățile acestor meleaguri și sa le aducem un gând frumos, deși istoria le-a așezat deja acolo unde le este binemeritatul loc. Istoria o fac oamenii iluștri iar datoria noastră este să le cinstim numele, să le păstrăm vie memoria și, ca vrednici urmași ai lor, să ne amintim mereu că din aceste frumoase locuri s-au ridicat adevărate embleme ale culturii și științei românești – personalități marcante ale neamului nostru. Mărturisesc cu emoție că una dintre marile mele dorințe este aceea ca dintre tinerii născuți pe plaiuri vutcănene să se ridice alte și alte valori, oameni care sa aibă un cuvânt de spus, care sa ducă mai departe tradiția frumoasă a acestor locuri și care să facă cunoscut în țară și în lume numele comunei noastre. Pentru asta, oameni speciali – dascălii elevilor de azi, muncesc cu dăruire, sădind în sufletele și în mintile copiilor nostri dragostea de cunoastere. Cine spune ca la sate nu se face școala adevarata, greseste. De aici, din pamânturile batatorite ale satului romanesc s-au ridicat si vor continua sa se ridice oameni remarcabili, curati si demni. Pe cei care au fost, sa-i cinstim si sa-i pomenim, iar pe cei ce vor veni, sa-i sustinem si sa-i crestem frumos, pentru ca despre ei sa se vorbeasca peste ani si ani!”, a spus primarul comunei Vutcani, Silviana Bahrim.

Autor al volumului Istoria Limbii Române, lucrare de referință în domeniul lingvisticii românești, profesorul universitar Gheorghe Ivănescu este cel mai reprezentativ savant și om de cultură din comuna Vutcani.

„Proiecte contemporane moderne se hrănesc din sugestiile și ideile lucrărilor și studiilor lui Gheorghe Ivănescu. Era atașat de graiul din comuna sa natală, era atașat de oamenii din Vutcani. Avea o erudiție și o forță inegalabilă de a pătrunde spre amănuntele semnificative. Era un om dificil, care spunea tuturor lucrurilor pe nume, un om care lăuda foarte rar, aproape niciodată, când avea în față o lucrare. Arăta mereu ce trebuie îndreptat și făcea la fel cu cei tineri sau cu cei care aveau experiență. (…) În toată această critică avea o modalitate specifică, intuitivă, de a te stimula să mergi înainte cu cercetarea”, a spus dr. Cristina Florescu, lingvist și cercetător științific în cadrul Institutului de Filologie Română „Alexandru Philippide” Iași, fostă elevă a profesorului Gheorghe Ivănescu,

Ea a afirmat că dacă ar fi printre noi, Gheorghe Ivănescu ar critica excesul de „englezisme” din limba vorbită în zilele noastre, dar, ulterior, ar spune, așa cum a făcut-o de fiecare dată, că „româna își va păstra identitatea și va suporta acest fenomen, așa cum a suportat de-a lungul timpului valul de turcisme, de franțuzisme sau de slavisme”.

“Mă gândesc că pentru orice locuitor al comunei Vutcani, indiferent de condiție socială, de vârstă, de studii, gândul că obârșia marelui lingvist este această comunitate, este un argument în plus că putem gândi, munci și trăi frumos. Cu această convingere vin pentru prima dată la Vutcani, gândind că un spirit al locului a animat și animă pentru totdeauna pe cei care simt și trăiesc românește. Pentru mine, Gheorghe Ivănescu este lingvistul care a pus la temelia cercetării îndelungate, ideea că limba ne definește identitatea, indiferent că a avut în vedere limba română veche, modernizarea limbii române, limba literaturii artistice și dinamica limbii duce la o dinamică a gândirii și simțirii noastre”, a declarat conf. Univ.dr. Ecaterina Crețu, de la Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău.

În aceeași zi a avut loc o lansare de carte a ec. Costin Colea. Activitatea a fost moderată de profesoara Violeta Muscă. (Cristian DIMA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: