Home / Administratie / Primarul municipiului Vaslui, două săptămâni în SUA și Canada

Primarul municipiului Vaslui, două săptămâni în SUA și Canada

Primarul Vasluiului, Vasile Pavăl, s-a aflat, timp de două săptămâni, în vizită în Statele Unite ale Americii și Canada, împreună cu alți primari de municipii din țară. Delegația Asociației Municipiilor din România a avut diverse întrevederi cu edili și reprezentanți ai administrațiilor locale din Washington, Chicago și New York.

Aproximativ zece primari din România, s-au aflat, în perioada 6-20 mai, într-un schimb de experiență în Statele Unite ale Americii și Canada. Din delegația Asociației Municipiilor din România a făcut parte și primarul Vasluiului, Vasile Pavăl, care a avut mai multe întrevederi cu administrațiile din orașe importante de pe coasta de est a Amercii, inclusiv capitala SUA și a Canadei.
În prima zi a misiunii, delegația AMR s-a aflat la Montreal, unde s-a întâlnit cu primarul Arondismentului Verdun, Jean-François Parenteau, și cu Magda Popeanu, de origine română, vice-președintele Comitetului Executiv al orașului Montreal.

În timpul întâlnirii, s-au purtat discuții referitoare la modul de organizare existent la nivelul administrațiilor locale din cele două țări, atât al primăriilor cât și al Consiliilor Locale, de foarte mare interes pentru partea română fiind informațiile despre serviciile furnizate de administrația orașului Montreal, dar și despre bugetul pe care aceasta îl administrează, respective 5,5 miliarde de dolari canadieni și un buget separat alocat pentru daunele cauzate de schimbările climatice din regiune. Primarii de municipii au dorit să se informeze în special despre gestionarea perioadei reci a anului, despre deszăpezire, dar și-au exprimat interesul și față de mobilitatea urbană, infrastructură și transport public.
În cea de a doua zi a vizitei în Canada, delegația Asociației Municipiilor din România s-a aflat în capitala Ottawa, care este și reședința Parlamentului Federal Canadian.

Misiunea AMR în Ottawa s-a încheiat cu o vizită la Primăria Ottawa, unde au avut loc discuții și schimburi de bune practici cu oficiali și experți ai administrației locale canadiene.

Delegația de primari a vizitat, așa cum era în program, și mai multe orașe importante din SUA.

Pe perioada vizitei, au avut loc întâlniri cu primari și reprezentanți ai administrațiilor locale din Washington, Chicago și New York. Scopul vizitei este acela de a învăța din experiența administrativă, organizatorică și politică a autorităților din America de Nord”, se arată într-un comunicat de presă al AMR. 

Primul oraș pe care delegația AMR l-a vizitat în SUA a fost Washington, unde s-au întâlnit cu reprezentanții Primăriei. Deși Washington este total diferit de un oraș american, fiind în același timp oraș, județ și stat, membrii AMR au aflat foarte multe informații utile, care ar putea fi preluate și implementate în municipiile pe care le administrează. În cadrul vizitei la Primăria Washington au fost discutate diverse teme, precum planul urbanistic municipal, dezvoltare urbană sustenabilă, strategii de design urban și conservarea clădirilor istorice.

Seth Miller–Gabriel, Directorul Detartamentului Parteneriat Public–Privat, a vorbit despre misiunea sectorului de care se ocupă și anume de identificarea și propunerea de proiecte la scară mare, pentru care sunt atrași investitori privați cu scopul de a-i implica la nivel de management și care pot avea capital și expertiză în cadrul proiectului.

Kevin Bush, Șeful Departamentului de Reziliență (Chief Resilience Officer), le-a prezentat primarilor de municipii responsabilitățile departamentului pe care îl coordonează, acestea reprezentând o noutate pentru administrația publică locală din România. Primăria Washington, pe lângă Departamentul pentru situații de urgență care se regăsește la nivelul fiecărei primării americane, are și un departament care se ocupă de securitate, atât de urgențele de zi cu zi, precum oamenii fără adăpost, dar și de atacuri teroriste sau uragane.

În partea a doua a zilei, delegația AMR a participat la sediul Băncii Mondiale, la o întâlnire cu Andrea Kucey, Director pentru statele membre UE și reprezentanți ai departamentelor Practică Globală Socială, Urbană și Rezidențială, Guvernanță, Transport și Dezvoltare Digitală, Finanțe, Competitivitate și Inovație. În cadrul întrevederii au fost discutate subiecte precum transportul public, parteneriatul public privat, investiții. (Ionuț PREDA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Licitația pentru execuția proiectului de apă și canal din Bârlad a eșuat pentru a treia oară

de Dănuț CIOBANU Proiectul de ...

Scântei între rromi și primarul bârlădean, la audiențele organizate de prefectul județului

Discuții aprinse ieri, la primăria ...

Lâna de la peste 150.000 oi din județul Vaslui nu are căutare pe piață

Crescătorii de ovine din județul ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: