Google+
Home » Justitie » Amenzi de pȃnă la 3.000 lei pentru șoferii vasluieni care circulă cu parbrizul doldora de cruciulițe, odorizante pentru mașină și abțibilduri

Amenzi de pȃnă la 3.000 lei pentru șoferii vasluieni care circulă cu parbrizul doldora de cruciulițe, odorizante pentru mașină și abțibilduri

Simțul estetic îndoielnic al unora dintre șoferii din județul Vaslui, care își împopoțonează mașina cu tot felul de accesorii care mai de care mai sclipitoare, intră în contradicție cu legislația rutieră. Cei care obișnuiesc să circule cu parbrizul, geamurile laterale sau luneta pline de obiecte care reduc vizibilitatea conducătorului auto riscă să fie opriți în trafic de polițiști și să primească amenzi consistente, care pot ușura buzunarele cu aproape 3.000 de lei.

Deși legislația rutieră reglementează clar normele legate de condițiile de vizibilitate pe care trebuie să le îndeplinească șoferii în trafic, mulți dintre conducătorii auto se lasă cuprinși de febra decorării automobilelor după propriul gust sau după modă.

Astfel, nu e de mirare că îi recunoaștem ușor pe cei care își afișează credința prin numărul cȃt mai mare al cruciulițelor agățate deasupra bordului mașinii, ori pe familiștii care lipesc pe geamurile laterale tot felul de parasolare cu personaje din desenele animate sau din filmele de acțiune care au făcut senzație în ultimii ani.

Ce nu știu ori ignoră acești șoferi este că, dacă aglomerează orice ochi de sticlă cu un număr mare de accesorii, riscă amenzi de câteva mii de lei.

Mai exact, legislația rutieră în vigoare stabilește că “aplicarea de afișe, reclame publicitare, înscrisuri sau accesorii pe parbriz, lunetă sau geamurile laterale care restrâng sau estompează vizibilitatea” reprezintă o contravenție încadrată în clasa a IV-a de sancțiuni.

În aceste condiții, se aplică amenzi cuprinse între nouă și 20 de puncte-amendă, iar punctul-amendă are valoarea, în 2018, de 145 de lei. Așadar, persoanele fizice care aplică diverse obiecte pe suprafața geamurilor sau în dreptul acestora au mari șanse să fie oprite în trafic de polițiștii rutieriști și să fie înștiințate că sunt bune de plată.

Amenzile nu sunt dintre cele ușoare, ba chiar ustură la buzunare, pentru că pot ajunge de la 1.305 la 2.900 lei.

Care sunt accesoriile auto pentru care riscați să fiți amendați, dacă exagerați cu numărul lor

Codul rutier include în categoria ″Accesorii″ obiecte de tipul꞉ odorizante, carnete de notițe, diverse obiecte religioase (icoane și cruciulițe), suporturi pentru diverse dispozitive electronice, zaruri supradimensionate și altele, dar și vinietele sau abțibilduri “colecționate” pe marginea parbrizului.

Și alte obiecte care reduc vizibilitatea șoferului sau a pasagerilor pot aduce sancțiuni pentru conducătorii auto. Este vorba despre pozele cu membri ai familiei sau cu prieteni trecuți în neființă, pe care anumiți șoferi le lipesc pe parbriz, de cele mai multe ori pe partea dreaptă.

De asemenea, reprezintă contravenție și este sancționată tot cu amendă de până la 2.900 de lei și “aplicarea tratamentelor chimice sau a foliilor pe parbriz, lunetă sau pe geamurile laterale”. Conducătorii auto au la dispoziție o variantă legală pentru reducerea transparenței geamurilor unei mașini, și anume utilizarea de tratamente și folii omologate sau certificate de către Registrul Auto Român. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: