Home / Social / C.D. Zeletin a făcut o donație de suflet, cu valoare de document, Colegiului „Codreanu”, prin intermediul Academiei Bârlădene

C.D. Zeletin a făcut o donație de suflet, cu valoare de document, Colegiului „Codreanu”, prin intermediul Academiei Bârlădene

de Mihaela NICULESCU

Sâmbătă, la Academia Bârlădeană, într-un cadru festiv, prof. dr. Elena Monu, președinta societății, a înmânat Danielei Jitcă, directoarea Colegiului „Gheorghe Roșca Codreanu”, un document cu mare valoare istorică pentru liceu și sentimentală pentru cel care l-a donat, academicianul C. D. Zeletin. Acesta a făcut un gest minunat în amintirea vremurilor de odinioară, pe când era elev al acestei instituții prestigioase.

Documentul, de fapt un afiș original, din anul 1924, prin care erau chemați elevii liceului să participe la sărbătorirea a 78 de ani de la înființarea școlii lor, l-a păstrat cu sfințenie, de la bunica sa dinspre mamă, și a considerat că trebuie înrămat și pus la loc de cinste în aula Colegiului „Codreanu”.

Acest afiș reprezintă o certificare indirectă a anului întemeierii Colegiului „Codreanu”, este singurul document pe care noi îl avem în posesie, muzeul „Vasile Pârvan” deținând un act care atestă inaugurarea liceului în 1886”, a declarat Daniela Jitcă.

Chiar dacă nu a fost la reuniunea festivă a Academiei Bârlădene, cu ocazia Zilelor Culturale ale Bârladului, C. D. Zeletin a fost prezent, grație acestei donații pe care a făcut-o cu o zi înainte de ziua sa onomastică. Academicianul, președinte de onoare al „Academiei Bârlădene”, a fost sărbătorit de către bârlădeni, Teodor Codreanu, recunoscut eminescolog, prezentându-i pe scurt opera, cu accent pe volumul „Domnu-i domn și lerul ler”. Cartea este un omagiu adus poeziei lui Eminescu, a cărei valoare constă „în proporția mișcărilor și nu a formelor”, după cum a declarat criticul Teodor Codreanu.

Acesta a donat la rândul său Academiei Bârlădene mai multe cărți valoroase, printre care și câteva opere ale sale, la fel ca și soția sa, scriitoarea Lina Codreanu. Printre cei prezenți la reuniunea Academiei Bârlădene s-au aflat și reprezentanți ai conducerii orașului, membri ai Academiei Bârlădene, printre care Daniel Olteanu, Nicolae Rotaru, Mihai Ardeleanu și Vasile Mariciuc, vicepreședintele Consiliului Județean Vaslui. Invitat de onoare a fost Ștefan Gheorghe, comandor (rtr.), fiu al Bârladului, cel care a donat orașului bustul Smarandei Brăescu, opera sculptorului bârlădean Dorinel Filiche. Dezvelirea bustului a avut loc sâmbătă dimineață, în parcul Teatrului „Victor Ion Popa”.

About Tehno Redactor

x

Check Also

Casa Județeană de Pensii Vaslui a plătit în luna ianuarie ajutoare de deces de 2,2 peste milioane lei

În prima lună a acestui an, la nivelul Casei ...

Coronavirusul dă peste cap Târgul de Primăvară. Mai multe activități dedicate mărțișorului au fost anulate

de Dănuț CIOBANU  Epidemia de coronavirus care se extinde ...

Pensionarii vor pensii mai mari și contestă la Tribunalul Vaslui deciziile de pensionare

de Dănuț CIOBANU  Zeci de pensionari au formulat contestații ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: