Google+
Home » Sanatate » DSP și DSVSA au demarat o anchetă, după ce mai mulți bârlădeni au făcut toxiinfecție alimentară de la cașul cumpărat din piața „Sf. Ilie”

DSP și DSVSA au demarat o anchetă, după ce mai mulți bârlădeni au făcut toxiinfecție alimentară de la cașul cumpărat din piața „Sf. Ilie”

de Mihaela NICULESCU

Din cauză că șase persoane au ajuns sâmbătă la Spitalul „Elena Beldiman”, cu stări de vomă, frisoane, diaree și slăbiciune, după ce au consumat caș de oaie cumpărat din Piața „Sf. Ilie”, autoritățile statului s-au pus în mișcare și efectuează verificări. Au fost internați un bărbat de 41 de ani, o femeie de 63 de ani, împreună cu fiica de 30 de ani și nepoatele gemene în vârstă de 17 ani, precum și o altă femeie de 55 de ani.

Pacienții se simt bine, au primit tratamentul necesar, bărbatul de 41 de ani a fost deja externat, urmând ca și ceilalți pacienți să plece acasă în cursul zilei de astăzi”, a declarat Adrian Gheorghiu, purtătorul de cuvânt al spitalului bârlădean.

Analizele de sânge au fost prelucrate în laboratorul spitalului „Beldiman”, iar rezultatele au evidențiat prezența unui stafilococ auriu, care certifică diagnosticul de toxiinfecție alimentară. Deși absolut toți pacienții au declarat că au consumat caș din piață, cumpărat de la o femeie din comuna Banca, reprezentanții Direcției Sanitar Veterinare și de Siguranță a Alimentelor (DSVSA) au dubii în privința cauzei toxiinfecției alimentare, dar și a producătorului.

“Am efectuat un control la Banca și la prima vedere condițiile de prelucrare a cașului sunt optime, iar în privința sănătății animalelor nu sunt probleme. Acestea sunt sănătoase din punct de vedere clinic. Așteptăm totuși, joi, rezultatele probelor prelevate din cașul produs la ferma din Banca, și vă precizez că am prelevat probe din cașul obținut în ultimele trei zile. Cred că nu este vorba despre producătorul indicat de consumatori, poate că alt producător a folosit masa celui din Banca sâmbătă, pentru a vinde caș în piață”, a declarat pentru Est News Mitiu Ciupilan, directorul DSVSA Vaslui.

Acesta spune că n-ar fi exclus ca îmbolnăvirea persoanelor să se fi produs din cauza nespălării corespunzătoare a legumelor, în special a roșiilor, cu care se consumă de regulă cașul. Mama unei fete care s-a intoxicat după ce a consumat caș spune că aceasta nu a mâncat roșii și nici altă legumă, ci doar caș cu pâine. Rămâne de văzut dacă analizele de laborator vor evidenția prezența unui stafilococ în cașul prelevat de la ciobanul indicat de consumatori. Dacă acesta va fi găsit vinovat, va avea interdicție de a-și mai vinde marfa în piață.

Ciupilan spune că în Piața „Sf. Ilie” medicul circumscripției sanitar – veterinare, Costel Galan, efectuează zilnic controale la produsele lactate vândute în hala pieței.

În paralel și Direcția de Sanătate Publică a demarat ieri o anchetă, inspectorii deplasându-se atât la spital, cât și la ferma de la Banca, pentru a preleva probe. Săptămâna aceasta, după prelucrarea analizelor, DSP va da un comunicat de presă, în care vor prezenta rezultatele anchetei.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: