Google+
Home » Administratie » Se împute gunoiul din culisele Zilelor culturale ale Bârladului, evenimentul unde o clătită a costat cât un kilogram de carne de pui

Se împute gunoiul din culisele Zilelor culturale ale Bârladului, evenimentul unde o clătită a costat cât un kilogram de carne de pui

de Simona MIHĂILĂ

Primarul Dumitru Boroș are de dat multe explicații în legătură cu modul în care a orchestrat ediția din acest an a Zilelor culturale ale Bârladului. Gafele, scandalurile, țigănia și kitch-ul remarcate de bârlădeni, obișnuiți să consume cultură și distracție de calitate în luna mai a fiecărui an, au fost vedetele absolute ale weekend-ului trecut.

Deocamdată, primii care au ieșit la rampă au fost consilierii PSD, cărora însuși șeful lor, deputatul Adrian Solomon, le-a solicitat să iasă public și să-i lămurească pe cetățeni în legătură cu votul pe care l-au dat organizării acestui eveniment.

”Am aflat de existența firmei de organizat evenimente când aceasta era deja instalată în centrul orașului”

Așadar, ieri, consilierii PSD, în frunte cu viceprimarul orașului, Roxana Miron Feraru, au susținut o conferință de presă în care au deschis ușile culiselor Zilelor culturale, spunând public ceea ce, neoficial se știa: că firma responsabilă pentru atmosfera care i-a oripilat pe bârlădeni timp de trei zile și-a deschis teatrul de operațiuni de la Bârlad cu permisiunea primarului Boroș, dar fără acordul Consiliului Local. Abia după ce a ocupat centrul orașului, a montat terasele, grătarele cu mici, a instalat scena etc. și când mai erau câteva ore până la începerea spectacolelor, primarul Boroș a convocat Consiliul Local în ședință extraordinară, punându-le consilierilor locali sub nas proiectul de hotărâre privind încheierea protocolului de colaborare cu firma respectivă (Creativ ERA SRL Ialomița).

”Aș vrea ca toți bârlădenii să știe că nu am participat la organizarea efectivă a ultimei părți din ediția de anul acesta a Zilelor culturale ale Bârladului și mă refer în mod deosebit la spectacolul de pe scenă, la amenajarea așa-numitului târg de pe aleea cu palmieri, la amplasarea mijloacelor de distracție pe platoul din spatele Bisericii Domneasca și cu atât mai puțin la ceea ce a fost pe strada 1 Decembrie, acele mese cu mâncare și băutură. Nu am fost consultată nici măcar un moment cu această organizare”, a declarat viceprimarul Roxana Miron Feraru.

Ea a precizat că singura dată când s-a discutat despre spectacolul ce urma să aibă loc pe scenă, a fost în ședința ordinară de Consiliu Local din aprilie, când a fost aprobat programul și devizul Zilelor culturale: ”Dar nici atunci nu s-a vorbit despre niciun protocol de colaborare cu vreo firmă care să organizeze evenimentul. Am crezut cu toții că, la fel ca în fiecare an, Zilele culturale vor fi organizate de Primăria Bârlad prin personalul instituției”.

Firma, adusă pe ușa din spate, făcea împărțeala ilegală a domeniului public. Pe bani!

Fără permisiunea Consiliului Local, reprezentanții firmei au intrat în acțiune și ghici pe ce au pus ochii? Pe buzunarul comercianților!

”Săptămâna trecută, mai mulți comercianți din Bârlad au venit la mine și la colegii mei din Consiliul Local și ne-au spus că niște persoane i-au contactat și i-au întrebat dacă vor să închirieze spațiu contra-cost, din terenul public, în zona unde urma să aibă loc spectacolele. Am rămas stupefiați. Oamenii erau extrem de nemulțumiți din cauză că acea taxă care li s-a cerut era de ordinul miilor de lei. Mai mult, erau indignați că persoanele cu pricina nu au putut prezenta niciun fel de act în baza căruia cereau bani și închiriau terenul public al Bârladului.

Am cerut lămuriri în legătură cu ce se întâmplă, contrariată că mai ales că respectivele persoane nu aveau niciun document oficial care să le permită să facă o astfel de împărțeală a domeniului public”, a relatat viceprimarul Miron Feraru.

Nu se știe dacă afacerea ar fi mers ”pe burtă” până la capăt sau dacă primarul Boroș și-a amintit în al 12-lea ceas că nu-i de capul lui în fruntea orașului.

Așa că, deși firma Creativ ERA își începuse demult treburile prin târg, la foc automat, primarul a inițiat un proiect de hotărâre pentru încheierea unui protocol de colaborare cu această firmă și i-a convocat pe consilieri în ședință extraordinară vineri, în prima zi de concerte. Ce se întâmpla dacă majoritatea consilierilor locali respingeau proiectul? Ce s-ar fi întâmplat dacă Boroș se trezea că nimeni nu e de acord ca acea firmă, sau oricare alta, să organizeze activitățile? În mod clar, totul s-ar fi anulat, iar bârlădenii nu ar fi avut parte de spectacolele anunțate. Se prea poate ca Boroș să fi mizat exact pe faptul că cei din CL nu vor avea tăria să-și asume un asemenea risc și i-a pus în fața faptului împlinit fără nicio emoție.

 

Boroș știe cum să joace. Cum să-i joace!

Strategia lui Boroș a avut rezultatul scontat: ”Joi, toți consilierii ne-am trezit că suntem convocați în ședință pentru a aproba încheierea unui protocol de colaborare cu o firmă din Ialomița care să organizeze spectacolele de scenă. Așa, pe repede înainte. Ședința a avut loc vineri dimineață numai că, atunci când am ajuns la primărie am constat că firma, deși nu aprobasem încă încheierea protocolului, se instalase deja: scena amenajată, strada 1 Decembrie blocată și ocupată cu mese, umbrele, bănci, standurile se amenajau atunci. Am fost uluiți cu toții. Dacă cei șase consilieri PSD prezenți la ședință nu ar fi votat proiectul, atunci concertele anunțate inclusiv pe bannerul de pe turnul primăriei, nu ar mai fi avut loc. Unii artiști erau așteptați cu mare nerăbdare de oameni, iar refuzul nostru de a aproba proiectul s-ar fi putut interpreta drept o piedică în calea derulării Zilelor culturale. Așa cum s-a întâmplat și când am sesizat ilegalitățile legate de patinoar. Dar nu ne-am imaginat nicio secundă că acest eveniment va fi organizat într-o așa manieră încât să nu mai aibă nicio legătură cu manifestările de calitate care se desfășuraseră pe parcursul săptămânii. Munca instituțiilor de cultură a ajuns să fie denaturată și asociată cu un eveniment care nu a avut nimic de a face cu ceea ce ține de tradiția culturală bârlădeană”, a mai spus Roxana Miron.

Andrei Huiban: ”Această situație nu se va repeta”

Prezent la conferință, consilierul Andrei Huiban i-a pus în vedere primarului Dumitru Boroș că niciodată, de acum încolo, consilierii PSD nu vor mai aproba proiecte de hotărâre dubioase, sub pretextul presiunii timpului: ”Cu orice risc, situația nu se se va repeta. Nu vom mai accepta astfel de proiecte aduse pe ultima sută de metri, băgate sub nas, fără discuții în liniște, fără votul comisiilor. Este inadmisibil să fim presați și obligați. În altă ordine de idei, fac o cerere publică către o serie de personalități importante din Bârlad: doamna consilier municipal Elena Monu, președinta Academiei bârlădene și a comisiei de cultură din cadrul CL, doamna profesor Oltea Gramaticu, președinta filialei Bârlad a Societății de istorie, profesor Gruia Novac, prof. Vasile Cârcotă, de numele cărora se leagă proiectul Zilele culturale ale Bârladului. Aș vrea să îi rog să-și exprime public un punct de vedere legat de modul în care a ajuns să fie organizat în ziua de astăzi acest mare eveniment cultural anual de la Bârlad. Ceea ce s-a întâmplat, dacă nu denotă incompetență, atunci cu siguranță arată o reală neglijență”.

13 lei clătita, la Zilele culturale ale Bârladului

Câți bani a câștigat firma în cauză în urma exploatării domeniului public, pe ce a cheltuit primăria cei 80.000 de lei alocați finanțării evenimentului, ce a avut de câștigat Bârladul lăsând organizarea acestui eveniment în mâinile unei firme private și pe ce criterii a fost selectată aceasta sunt întrebări al căror răspuns nu l-au primit nici consilierii locali.

Cert este că, în timp ce bârlădenii s-au ales cu mahala și debandadă, comercianții aduși de firma ialomițeană au plecat de pe meleagurile bârlădene cu teșchereaua plină. Prețurile produselor preparate în bucătăriile ambulante s-au vândut la prețuri de neimaginat. O clătită cu dulceață a costat 10 lei, una cu înghețată – 13 lei, și tot 10 lei au plătit oamenii și pentru așa-zisa vafă cu ciocolată (foto). Să mai spunem că un Kurtos Kalaks costa 15 lei, cu 5 lei mai mult decât în stațiunile turistice, iar un balon în chip de figurină și umplut cu heliu se vindea cu 25 de lei?

Care o fi fost motivul pentru care autoritățile locale nu au profitat de acest eveniment pentru ca banii încasați de la bârlădeni să nu ajungă în buzunarele unei firme străine ci în bugetul public este, iarăși, o problemă care dă naștere la multe interpretări.

 

About Simona Vasile

%d blogeri au apreciat: