Google+
Home » Invatamant » O codrenistă a uimit juriul Concursului Național de lectură și interpretare „Ionel Teodoreanu”

O codrenistă a uimit juriul Concursului Național de lectură și interpretare „Ionel Teodoreanu”

de Mihaela NICULESCU

Bianca Herghelegiu, elevă în clasa a VI-a la Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” din Bârlad, a reușit să obțină locul doi pe țară la Concursul Transcurricular de lectură și interpretare „Ionel Teodoreanu”. De asemenea, i-a fost înmânat un premiu special din partea Parlamentului României. La concursul desfășurat sâmbătă, la Iași, au participat patru elevi din județ, dar numai bârlădeanca Bianca Herghelegiu a reușit performanța de a se situa printre primii trei din țară. Conform regulamentului pot participa numai elevii care au obținut premiile doi și trei la olimpiada județeană de limbă, comunicare și literatură română, Bianca obținând locul doi la faza județeană a olimpiadei.

Ca grad de dificultate, concursul <<Ionel Teodoreanu>> este peste olimpiada de limbă și literatură română. Pe lângă proba scrisă, candidatul trebuie să susțină și o probă orală, în care trebuie să îmbine cunoștințele de literatură cu o altă artă, iar Bianca a optat pentru arta dramatică. A interpretat un text de artă dramatică, dar a trebuit, printre altele, să analizeze din punct de vedere literar personajele. Concursul este special, având în vedere aspectul interdisciplinar. Bianca este o elevă silitoare, de fapt ea este o elevă bună la toate obiectele, dar iubește în mod special literatura. Orice profesor și-ar dori să aibă un astfel de elev, cu care orice liceu s-ar mândri”, a declarat pentru Est News Andreea Daniela Mereuță, profesor îndrumător al elevei și cea care a însoțit concurenții vasluienii la Iași.

Concursul transcurricular de lectură și interpretare „Ionel Teodoreanu” se adresează copiilor de gimnaziu capabili de performanță, la disciplinele de studiu din ariile curriculare limbă și comunicare și arte. Se adresează elevilor creativi și cu orizont cultural adecvat vârstei, care au fost premiați la etapa județeană a olimpiadei de limbă, comunicare și literatură română. Codrenista a convins juriul de specialitate, prin prestația avută la cele două probe să-i acorde locul doi, și a impresionat și reprezentanții Parlamentului, care i-au oferit un premiu special.

„Îmi doresc să devin profesor de limba și literatura română pentru că iubesc foarte mult acest obiect. Mă pasionează, așa că nu pierd ocazia de a participa la concursurile și olimpiadele de limbă și literatură română. Cel de la Iași este un concurs de referință. Pot spune că subiectele au fost destul de grele, dar m-am descurcat. La proba scrisă am avut ca temă «floarea soarelui». Mi s-a prezentat o pictură celebră cu floarea soarelui și mi s-a cerut să prezint un detaliu cromatic din tablou, evident prin intermediul unui text. De asemenea am avut de rezolvat un exercițiu de gramatică. La proba orală a trebuit să interpretez artistic un text la prima vedere și m-am bucurat când mi-a căzut un fragment din Tache, Ianche și Cadâr, scris de bârlădeanul nostru Victor Ion Popa. A fost o plăcere să fiu alături de colegi din țară, care sunt pasionați la fel ca și mine de literatură și sper ca anul următor să obțin un loc la fel de bun, dacă nu chiar primul loc”, ne-a declarat Bianca Herghelegiu.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: