Home / Social / Vasluienii care au bani să-și costruiască, de la A la Z, o locuință, aleg în stil mare꞉ case de peste 120 mp, cu mai mult de cinci camere

Vasluienii care au bani să-și costruiască, de la A la Z, o locuință, aleg în stil mare꞉ case de peste 120 mp, cu mai mult de cinci camere

Luxul nu face casă bună cu sărăcia, însă vasluienii cu posibilități materiale peste medie sau cei plecați să muncească peste hotare pot contrazice această regulă. Cele mai multe dintre locuințele construite și finalizate în cursul anului trecut au patru sau peste patru camere, iar suprafața locuibilă a acestora depășește 80 mp.

Vasluienii care și-au construit case în 2017 au, majoritatea, fobie de spațiile înguste, adică de garsonierele și apartamentele mici, care le-au adus faimă constructorilor din timpul lui Ceaușescu. Cel puțin așa se explică datele de la Institutul Național de Statistică (INS), în inventarul județelor în funcție de numărul de locuințe nou-nouțe, la care lucrările de construcție s-au finalizat în decursul anului trecut.

În acest clasament, Vasluiul e situat în a doua jumătate, ba chiar spre final, pe locul 30 din 42, incluzȃnd aici și Bucureștiul. Doar 414 vasluieni au fost norocoși să se mute în casă nouă, finalizată, în timp ce alte mii de romȃni din Centrul, Sudul și Vestul țării și-au îndeplinit visul de a sta la curte.

Mai exact, pentru 5.848 de ilfoveni, 5.844 de clujeni și 4.020 de timișeni, autoritățile au parafat recepția lucrărilor, peste o mie de case recent construite avȃnd nu mai puțin de patru camere.

La polul opus, în județele Caraș-Severin, Covasna, Teleorman și Mehedinți, numai cȃteva sute de romȃni au finalizat construcția unei locuințe în 2017, majoritatea caselor avȃnd însă peste cinci încăperi.

Datele de la INS arată că, la nivel național, suprafața medie utilă pe locuință terminată a fost anul trecut de 106,2 mp, iar cea locuibilă de 65,8 mp.

În funcție de criteriul suprafeței utile, Vasluiul ocupă locul 12 pe țară, cu 123,8 mp suprafața medie utilă pe locuință și 81,1 mp suprafața locuibilă.

Județele în care s-au înregistrat cele mai mari suprafețe medii utile pe locuință sunt Sălaj, Covasna, Suceava, Caraș-Severin și Maramureș, unde proprietarii au optat pentru a construi de la 165 mp pȃnă la 147 mp.

Cele mai mici suprafețe locuibile se găsesc în noile construcții din Cluj, Sibiu, București, Iași, Constanța și Brașov, cu 47 mp pȃnă la 58 mp, în această privință orașele mari din Romȃnia comparȃndu-se cu cele din capitalele din Vestul Europei, unde apartamentele sunt denumite ironic de către est-europeni ″cutii de chibrituri″.

Statistica INS ridică multe semne de întrebare în legătură cu gradul de confort din casele nou-construite care dețin recordul național în materie de suprafață locuibilă. De asemenea, se naște întrebarea de unde au locuitorii din județele sărace bani pentru a-și satisface nevoia de spațiu, exemple precum Mehedinți și Teleorman fiind reprezentative pentru topurile sărăciei.

În ceea ce privește județul Vaslui, nu există îndoieli asupra faptului că multe dintre construcțiile recent finalizate, în special cele din mediul rural, au fost ridicate pe banii celor plecați la muncă în străinătate, care-și mai trimit încă agoniseala acasă, cu gȃndul să aibă unde să se întoarcă vreodată. (Mara GRIGORIU)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Vacanțe în extrasezon, reduse cu până la 70%, pentru vasluienii care aleg “Litoralul pentru toți”

Cei care nu au ajuns ...

Cartierul Complex Școlar rămâne fără apă potabilă

Astăzi, în cartierul bârlădean Complex ...

Bătrân din Vaslui, lovit de un autoturism pe trecerea de pietoni din zona Școlii nr. 9

Un barbat in varsta de ...

%d blogeri au apreciat: