Google+
Home » Administratie » Arhitectul-șef al Consiliului Județean Vaslui explică de ce nu s-a dezvoltat Bârladul în ultimii 20 de ani

Arhitectul-șef al Consiliului Județean Vaslui explică de ce nu s-a dezvoltat Bârladul în ultimii 20 de ani

Bârladul nu se poate dezvolta din cauză că cei care au administrat orașul în ultimii 18 ani nu au întocmit Planul Urbanistic General (PUG), document fără de care nicio localitate nu poate beneficia de fonduri europene sau naționale pentru modernizare și dezvoltare. “La Bârlad nu a existat o viziune de ansamblu pentru dezvoltarea localității așa cum a fost la Vaslui. Acolo s-a construit pe ici pe colo”

Planul Urbanistic General (PUG) este documentul care atestă identitatea unei localități. Practic, primarii care nu au PUG nu pot dovedi existența localității în fața Uniunii Europene și implicit nu pot accesa fonduri europene. Mai mult de atât, autoritățile locale, aflate în această situație, nu pot elibera nicio autorizație de construcție.

Dintre toate cele 86 de localități din județul Vaslui, Bârladul se află pe lista rușinii. Cei care s-au perindat la conducerea orașul în ultimii 20 nu au prevăzut fonduri în bugetul local pentru realizarea PUG.

Nu știu ce s-a întâmplat la Bârlad, dar în 18 ani nu au reușit să facă Planul Urbanistic General. Acolo nu a existat o viziune de ansamblu pentru dezvoltarea localității așa cum a fost la Vaslui. La Bârlad s-a construit doar pe ici pe colo”, ne-a declarat Marian Beșliu, arhitect-șef în cadrul Consiliului Județean Vaslui

Murgeniul este un alt oraș care nu poate accesa fonduri europene pentru că are PUG-ul expirat din 2011. Partea bună e că autoritățile locale fac demerusuri pentru actualizarea documentului.

Dacă analizăm situația valabilității PUG-urilor din celelalte localități ale județului, constatăm că majoritatea documentelor expiră, atenție, pe 30 decembrie 2018. În această situație se află orașul Negrești și comunele Alexandru Vlahuță, Arsura, Banca, Băcani, Băcești, Bălteni, Blăgești, Bogdănița, Boțești, Bunești Averești, Codăești, Costești, Cozmești, Crețești, Dănești, Delești, Dimitrie Cantemir, Dragomirești, Drânceni, Duda Epureni, Dumești, Epureni, Găgești, Gărceni, Hoceni, Iana, Ibănești, Ivănești, Lunca Banului, Miclești, Muntenii de Sus, Oltenești, Pădureni, Pogana, Pogonești, Puiești, Pungești, Rebricea, Roșiești, Stănilești, Șefan cel Mare, Șuletea, Tăcuta, Tătărăni, Todirești, Tutova, Văleni, Vetrișoaia, Viișoara, Vulturești, Vutcani și Zăpodeni.

Realizarea unui PUG costă de la 50.000 de lei, până la 100.000 de lei, în funcție de mărimea unității administrative teritoriale.

Avem și entități administrative care pot fi trecute la rubrica “așa da” pentru că primarii cunosc importanța PUG. Iată localitățile care au undă verde pentru dezvoltare: municipiul Vaslui, orașul Huși și comunele Albești, Bogdana, Bogdănești, Ciocani, Deleni, Dodești, Fălciu, Ferești, Grivița, Ivești, Laza, Lipovăț, Mălușteni, Muntenii de Jos, Oșești, Perieni, Poienești, Rafaila, Tanacu, Vinderei și Zorleni (Cristian DIMA)

About Mihai Vasile

%d blogeri au apreciat: