Home / Social / Drujba miraculoasă a artistului popular Ionel Bușe face minuni, de care ar putea și Bârladul să beneficieze

Drujba miraculoasă a artistului popular Ionel Bușe face minuni, de care ar putea și Bârladul să beneficieze

de Mihaela NICULESCU

Sculpturile originale ale meșterului popular Ionel Bușe au devenit foarte căutate în ultimii ani. Târgurile la care a participat au însemnat cea mai bună promovare a artei și a artistului și, tot prin intermediul acestora, a reușit să vândă lucrările celor cu respect și admirație pentru talentul și munca artistului.

Bârlădeanul Ionel Bușe a început să sculpteze în urmă cu 15 ani. La început realiza mobilier de grădină, dar și obiecte mai mici, precum casete de bijuterii, platouri pentru fructe, suporturi pentru sticle, obiecte artizanale mai ieftine, căutate pe piață. Singurele unelte de lucru pe care le avea atunci erau un fierăstrău pendular și un șlefuitor de lemn, iar locul în care a realizat primele obiecte a fost terasa casei mamei și apoi garajul unui prieten.

Pentru că situația sa materială nu era tocmai una bună, care să îi permită punerea în aplicare a planului pe linie artistică, a hotărât să plece să lucreze în străinătate. S-a angajat la o firmă de cablu din Suedia și, în paralel, a început să sculpteze cu fierăstrăul, transformând copacii în adevărate opere de artă, care au uimit suedezii.

Nu puteam să îmi îndeplinesc visul dacă nu aș fi plecat în străinătate. În Suedia am încercat să continui munca de artist, sculptând cu drujba în copaci. La început a fost din plăcere, apoi pentru că aveam comenzi a trebuit să muncesc mai mult. Am lăsat în Suedia, în grădinile oamenilor, băncuțe, măsuțe, obiecte de mobilier pentru grădină și chiar opere de artă realizate direct în copaci, înfățișând moși, babe, animale etc. Veneam, plecam și între drumuri puneam bani deoparte pentru a îmi putea amenaja un atelier, așa cum aș fi vrut”, ne-a povestit Ionel Bușe.

Leagăne pentru grădină, din lemn sculptat

Perseverentul bârlădean a reușit să strângă o sumă importantă de bani și a revenit la Bârlad, unde și-a construit un atelier cu tot ce îi trebuia. La Simila, pentru că acolo a găsit teren. Atelierul de 90 metri pătrați este dotat cu utilaje semiindustriale acționate electric. Așa a început, în urmă cu șase ani, o nouă etapă artistică și acum lucrează la un alt nivel.

Muncește zi și noapte și se declară mulțumit atât de calitatea artistică a lucrărilor, cât și de partea financiară. Un punct forte al creației sale este mobilierul de biserică. A sculptat până acum mai multe obiecte de acest gen, tetrapodul pe care preotul citește evanghelia, Axionița, strana pentru cântăreți bisericești, iconostasul mare și evident, icoane.

Am o satisfacție deosebită că obiecte de mobilier religios create de mine se află în multe biserici din zonă: la Delenii de Sus, la Simila, Lunca Banului, Pogonești. Îmi amintesc de preotul de la Pogonești care a venit la mine și mi-a arătat șase fotografii ale Axioniței de la Muntele Athos. Am reușit să lucrez în așa fel încât Axionița de la Pogonești să arate aproape identic cu cea de la Muntele Athos. Preotul a fost mulțumit și vestea s-a dus mai departe din om în om, de la preot la preot”, a mai spus Ionel Bușe.

Artistul s-a dedicat acestui gen de mobilier, dar nu a abandonat niciodată icoana basorelief. Icoana pe care bârlădeanul Bușe o sculptează este unică, în sensul că este asemănătoare tripticului, dar are patru laturi, încât închisă, icoana sculptată în lemn de tei, pare a fi o carte.

Este o creație originală la care țin foarte mult. La fel cum țin și la troițele stradale din frasin și stejar, precum și la troițele de interior, care se găsesc în mai multe sate din județ, dar și din Iași”, a mai adăugat artistul popular.

Cele mai recente obiecte pe care le-a creat și de care este fascinat sunt leagănele. Le realizează din lemn de carpen și dau un farmec aparte grădinii prin felul în care sunt concepute, fiind în egală măsură foarte utile.

Parcul din Tecuci poartă pecetea originală a unui bârlădean talentat

După ani de zile, la 42 de ani, Ionel Bușe este mulțumit de creația sa și de faptul că lumea o apreciază. O parte dintre cei care vin la târguri îl felicită, unii se arată interesați să cumpere, iar alții chiar cumpără. În județ lumea e săracă, iar din 300 de privitori 10 devin cumpărători. Bușe este totuși mulțumit că vasluienii încep să aprecieze valoarea într-o societate în care kitsch-ul, indiferent că e chinezărie sau nu, a invadat piața.

Talentatul bârlădean, prea puțin cunoscut la el în oraș, a avut mai multe meserii până a ajunge să devină artist independent. A fost tâmplar, a lucrat la Poliția Comunitară și chiar la IRB. Nimeni din familia sa nu a sculptat, el era singurul talentat la desen. La școală desena frumos, în special portrete. La Școala 10, cum se numea Școala „Stroe Belloescu”, era singurul băiat din cercul de pictură. Acolo l-a cunoscut pe profesorul de desen Chițimuș, care prin calmitatea sa l-a făcut să iubească și mai mult pictura. A participat chiar la un concurs în Franța și a câștigat un premiu.

Pentru că familia nu a avut posibilități să îl dea la un liceu de artă, deși el își dorea, Ionel Bușe a renunțat la această pasiune. Viața i-a oferit supriza de a deveni sculptor, autodidact și de a avea un atelier profesional în care să poată lucra ca la carte. Artistul încă mai crede că arta poate salva multe imperfecțiuni, chiar cele din spațiul în care trăim. Cu ceva ani în urmă a sculptat cu drujba copaci, creând opere de artă care au înfrumusețat parcul din Tecuci. De ce la Bârlad nu s-ar putea întâmpla același lucru? Este o întrebare pe care artistul popular și-o pune de multă vreme și încă nu a găsit răspunsul.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Propunere pentru înființarea unui nou traseu de transport public în Bârlad

Este nevoie urgentă să se ...

Peste 27.000 de pensionari vasluieni primesc de la stat bani pentru completarea pensiilor

27.773 de pensionari vasluieni încasează ...

Șoferii au luat cu asalt vulcanizările pentru a-și schimba anvelopele odată cu răcirea vremii

Sute de șoferi din Vaslui ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: