Home / Social / Necinstiți în țară, dar și peste hotare

Necinstiți în țară, dar și peste hotare

Deși câștigă lunar căteva mii de euro, sute de persoane din județul Vaslui, care s-au realizat în străinătate, mutându-se cu cățel cu purcel, vor să primească pe nedrept ceva bănuți și de la statul român, “că nu strică“.

Vorbim de alocația pentru copii, pe care aceștia, deși o primesc în țările unde lucrează și este de căteva ori mai mare decât în țară, vor să încaseze și cei 84 de lei acordați de statul roman. Mare lucru nu pot face cu acești bani, dar nici corectitudinea și rușinea nu sunt importante pentru ei.

Persoanele în cauză au fost depistate prin schimbul de informații între statele membre ale Uniunii Europene. La Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Vaslui au sosit, în primele trei luni ale acestui an, nu mai puțin de 437 de formulare europene. Au cerut informații despre familiile din județul Vaslui: Germania (pentru 174 familii), Italia (100), Austria (69), Belgia (47), Danemarca (15), Suedia (13), Cipru (5), Olanda (5) , Luxemburg (4), Marea Britanie (3), Bulgaria (1), Spania (1).

În perioada 1 ianuarie-31 martie au fost efectuate 218 suspendări ale plății alocației de stat pentru copii, ca urmare a deschiderii dreptului în alt stat membru”, ne-a declarat Sorin Prepeliță, directorul AJPS Vaslui.

El a precizat că țara în care își desfășoară activitatea părinții va fi statul competent cu plata beneficiilor de asistență socială pentru copilul care are reședința în România, conform legislației acelui stat. Dacă România acordă beneficii de asistență socială pentru susținerea copilului și familiei, pe baza reședinței copilului, în cuantum mai mare decât statul membru de activitate al părinților, atunci România va plăti un complement diferențial, adică diferența între suma acordată conform legislației sale și cuantumul acordat de statul de angajare a părinților.

De pildă, dacă părinții lucrează Germania, acest stat plătește 184 de euro. România, ca stat de reședință a copilului, plătește o alocație de stat în valoare de 84 de lei (aproximativ 19 euro). În acest caz, Germania va plăti prestațiile pentru copil în cuantum de 184 de euro, iar România va suspenda (dacă este informată) dreptul la alocația pentru copil deoarece cuantumul la care are dreptul copilul conform legislației române nu depășeste cuantumul plătit de Germania. (Cristian DIMA)

About Mihai Vasile

x

Check Also

Bărbat acuzat că a abuzat fetița pe care o avea în plasament. Șocată, soția a încercat să se sinucidă

de Daniel MICU O intamplare ...

Bârlădeni, în weekend dormiți liniștiți! S-a stricat elicopterul!

Bârlădenii cărora zgomotul elicopterului care ...

Noul termen de începere a lucrărilor la drumul strategic este luna octombrie 2019

Proiectarea drumului strategic de la ...

%d blogeri au apreciat: