Home / Invatamant / Premieră județeană: Colegiul “Codreanu” a devenit independent energetic, iar acum vrea să vândă energie electrică pentru reparația clădirii

Premieră județeană: Colegiul “Codreanu” a devenit independent energetic, iar acum vrea să vândă energie electrică pentru reparația clădirii

de Mihaela NICULESCU

Premieră în rândul unităților școlare din județ. De luni, 21 mai, Colegiul Național „Gheorghe Roșca Codreanu” Bârlad a devenit o instituție independentă din punct de vedere energetic. Ea a fost deconectată de la rețeaua publică de distribuire a energiei electrice, odată cu punerea în funcțiune a centralelor solare proprii.

Colegiul «Codreanu» este singura unitate școlară din județ care a devenit autonomă energetic. Nu doar că producem energie electrică, dar sperăm ca pe viitor să o și putem vinde. Cu banii obținuți astfel vom putea să reabilităm școala. Panourile solare produc mai multă energie vara, iarna mai puțin, dar oricum energia verde este peste nevoile liceului, așa că vom încerca să încheiem contract cu o firmă de distribuție a energiei aflată pe piață”, a declarat, pentru Est News, Daniela Horoiță Jitcă, directoarea colegiului.

Această performanță nu ar fi putut fi atinsă fără efortul depus de câțiva elevi speciali, coordonați de profesori, în frunte cu Nicoleta Croitoru, care au reușit să câștige în ianuarie 2014 un premiu de 100.000 dolari, în Emiratele Arabe Unite, cu proiectul „Casa Verde”, cel mai bun de la secțiunea Global High School a concursului „Zayed Future Energy Prize”

Până la sfârșitul anului 2014 au fost instalate becurile cu led, iar montarea panourilor solare s-a finalizat în primăvara anului 2015. În același an au început demersurile pentru deconectarea de la rețeaua națională de energie electrică și punerea în funcțiune a centralelor solare proprii.

About Mihai Vasile

x

Check Also

Județul Vaslui a primit 4,2 milioane de lei pentru programul “Cornul și laptele”

Județul Vaslui a primit 4,2 ...

Lecții de pian gratuite, la Școala de Arte din Bârlad, oferite de profesorul Mihail Manciu în memoria soției sale

Inițiativă lăudabilă! Mihail Manciu, profesor ...

Șefe de promoție din Bârlad, primite cu brațele deschise de universități de prestigiu

Alice Beatrice Giușcă, șefa promoției ...

%d blogeri au apreciat: