Home / Social / O bătrână a ars de vie pe prispa casei

O bătrână a ars de vie pe prispa casei

de Daniel MICU

Tragedie în comuna Osesti, duminică după-amiază. O femeie în vârstă de 86 de ani a sfârșit în chinuri cumplite, după ce casa în care locuia singură a luat foc. Pericolul ca flăcările uriașe să se extindă și la casele din jur era iminent, așa că sătenii au făcut tot posibilul să țină focul la distantă. Doar pompierii chemați de la Vaslui au potolit vâlvătaia și tot ei au găsit trupul carbonizat al proprietarei, pe prispa casei. Pesemne bătrâna încercase să iasă din capcana de foc, dar fumul gros și faptul că nu vedea au împiedicat-o să se salveze la timp.

Duminică, puțin după ora 14, oamenii au simțit un puternic miros de fum și au ieșit din curți să vadă ce se întâmplă. Au observat cu groază un nor gros de fum deasupra casei Mariei Cepoi, o femeie de 86 de ani. Au sărit să dea o mână de ajutor. Numai că, în doar câteva minute, vâlvătaia s-a extins de la una dintre camere la întreaga locuință, iar căldura emanată a topit pur și simplu obiectele aflate în exterior, la câțiva metri distanță.

”Am fugit imediat și am observat cum arde partea din spate a casei. O cameră, practic. Am încercat să intrăm, am spart o ușă, dar nu am reușit. Era prea puternic focul. Am sunat la pompieri. De la o lumânare sau de la un scurtcircuit, cred că a izbucnit focul. A ars cu repeziciune, în mai puțin de zece minute totul era cuprins de flăcări. Văpaia s-a extins și la vecini, așa că am adus cisterna cu care ud grădina și am reușit să stingem focul. Aici casele sunt apropiate și există riscul să se întindă focul de la una la alta. A fost periculos. Bătrâna avea mult plastic în jurul casei, lemn, multe materiale. Avea un covor pus la uscat pe sârmă, la vreo 3 metri distanță de casa și care a luat foc de la căldură. Știam că bătrâna e în casă, dar nu știam unde. Poate dacă știam că a ajuns la prispă, ajungeam la ea la timp. Nu știu ce să spun. Pompierii i-au găsit cadavrul pe prispă, era carbonizată. Oamenii au încercat, dar nu se puteau apropia cu gălețile. Era periculos”, ne-a povestit Viorel Badarau, martor.
Maria Cepoi locuia singură, însă era vizitată de rude în fiecare zi. Și fiica ei venea în sat, dar acum era plecată la Galați cu treburi. Bătrâna avea probleme cu vederea și se deplasa cu greutate. Nimeni nu își explică de la ce a pornit focul.

“Noi veneam zilnic cu mâncare la ea. Și astăzi am fost. Totul era în regulă. Am stat de vorbă. Ea doar nu vedea, în rest se descurca după puteri. Nu stătea la pat. Poate a umblat cu vreun chibrit la butelie, să încălzească ceva, poate o lumânare. Nu ne dăm seama. Noi îi spuneam mereu să fie atentă! Era o femeie tare cuminte, își vedea de bătrânețile ei!”, a povestit nepoata bătrânei.

Pompierii vor stabili ce anume a declanșat urgia.

”La fața locului s-au deplasat o autospecială cu apă și spumă și un echipaj medical TIM. Din nefericire, după lichidarea incendiului, a fost găsit carbonizat cadavrul proprietarei, o femeie de 86 de ani. Cauza probabilă care a dus la această tragedie este în curs de stabilire”, a declarat Petru Iftene, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgentă Vaslui

Cadavrul a fost transportat la morga Vaslui pentru necropsie. Între timp, familia se pregătește de înmormântare.

About Mihai Vasile

x

Check Also

La spitalul din Bârlad se fură pe rupte

Se fură ca în codru ...

Pentru ce solicită bani europeni întreprinzătorii vasluieni? De la service-uri auto la saloane de coafură, patiserii și activități recreative

Afacerile tipic românești, înființate cu ...

Șofer de microbuz școlar din Grivița, prins băut la volan în timp ce ducea elevii la școală

Șoferul unui microbuz școlar a ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: