Google+
Home » Sanatate » Ferma din Banca, cea care a vândut cașul infestat cu stafilococ auriu, are interdicție în piețe

Ferma din Banca, cea care a vândut cașul infestat cu stafilococ auriu, are interdicție în piețe

de Mihaela NICULESCU

Rezultatele probelor de laborator prelevate săptămâna trecută din cașul care a băgat în spital cel puțin șase persoane din Bârlad au fost finalizate ieri. Acestea au evidențiat prezența stafilococului auriu în produsul lactat folosit în prepararea cașului de către un producător din Banca.

Din fericire, Salmonella nu a fost depistată în probe, în schimb a fost evidențiată enterotoxina stafilococică. Cu toate că înainte de prelevarea probelor Mitiu Ciupilan, directorul DSVSA Vaslui, spunea că are dubii în privința cauzei îmbolnăvirii bârlădenilor cu toxiinfecție alimentară, dând vina pe ”posibilele” legumele consumate odată cu cașul, analizele de laborator ale cașului prelevat de la ferma din Banca au demonstrat negru pe alb că producătorul este vinovat. Cașul era infestat cu stafilococul auriu, deocamdată neștiindu-se vectorul contaminării. Inspectorii sanitari veterinari i-au interzis producătorului să mai prepare și să comercializeze produsele lactate și au dispus denaturarea laptelui infestat.

Prezența stafilococului auriu în produse este o certitudine, ceea ce nu se știe este cum a ajuns acest stafilococ în produs, au fost animalele purtătoare sau igiena precară a celor care mulg și manipulează marfa este de vină. Vom ști exact care este adevărul imediat ce Direcția de Sănătate Publică Vaslui ne va furniza rezultatele probelor prelevate de la angajații fermei. Producătorul nu va mai putea vinde în nicio piață până când nu va putea face dovada că animalele lui sunt sănătoase, chiar dacă în urma primului control animalele păreau clinic sănătoase”, ne-a declarat Nelu Munteanu, directorul adjunct al DSVSA Vaslui.

Acesta a mai spus că este regretabil că s-a întâmplat așa ceva și că siguranța publică a fost pusă în pericol. A mai precizat că DSVSA va înteți controalele în toate unitățile în care se vând lapte și produse din lapte în județ.

Așteptăm și noi cu viu interes rezultatul analizelor de laborator, de la probele prelevate de DSP. Ieri, nu ne-au fost comunicate, întrucât, spune purtătorul de cuvânt Mihaela Topliceanu, mai întâi trebuie raportate la Ministerul Sănătății.

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: