Google+
Home » Administratie » Un sat întreg se usucă de sete, iar autoritățile cheltuie de două ori mai mulți bani ca să stea lejer în birouri

Un sat întreg se usucă de sete, iar autoritățile cheltuie de două ori mai mulți bani ca să stea lejer în birouri

Mâhnire, dispreț și multă amărăciune în suflet au locuitorii din satul Hupca, comuna Bogdănești, fiindcă autoritățile locale nu le furnizează apă la robinetele din casă pentru branșarea cărora au cheltuit o căruță de bani. Țevile se sparg ori de câte ori se crește presiunea pentru ca apa să ajungă în vârful dealului. Primarul Ion Dorobanțu susține că singura soluție ar fi montarea unui bazin uriaș de apă, însă nu sunt bani pentru această achiziție. Oamenii acuză că autoritățile locale nu au găsit bani pentru montarea unui bazin de apă în satul Hupca pentru ca localnicii să nu sufere de sete, dar s-au străduit să găsească bani pentru modernizarea primăriei. Că deh, viceprimarul n-are birou modern, iar primarul nu trebuie să fie mai prejos.

Oamenii din satul Hupca, comuna Bogdănești susțin că de șase ani de când s-au racordat la rețeaua de apă, la robinete, le curge apă o zi două pe lună, nu mai mult și sunt nevoiți să care apa cu găleata, la fel cum făceau înainte de fabuloasa investiție de 17 miliarde de lei vechi (1,7 milioane de lei noi.

Toată lumea are robinete în casa, dar se strică foarte des rețeaua din comună. Materialele de la rețeaua de apă sunt de proastă calitate. O să vedeți în comună o mulțime de mormane de pământ unde sunt sparte țevile. De când avem instalația de apă, merge câteva zile și se strică. Mereu se sparg țevile. Ultima dată am stat o lună fără apă. Am vorbit cu domnul viceprimar și îmi spune: <doamnă până diseară sute-n mie aveți apă> dar n-a fost așa. Cărăm apă cu găleata ca înainte. Am făcut modificări în casă. Am pus robinete la bai, la bucătărie, dar degeaba, nu avem apă. Nu putem spăla. S-au adunat mormane de rufe murdare. Din toamnă și până la Paști, abia dacă am consumat patru metri cubi de apă. Eu aș plăti , dar nu am ce, a afirmat Simona Isac, din satul Hupca.

În această situație este tot satul, adică vreo 25 de familii.

E foarte greu de apă. Mai degrabă îmi făceam fântână, imi puneam hidrofor. Așa.. în baza că aveam apă curentă am făcut modificări în casă e. Degeaba e instalația asta. Pentru ce ? Este ceva de strigat la cer. Trebuie să vin cu bidoanele să car apă. La început a fost apă. Am plătit 400 de lei pentru racordarea la rețea, dar după asta au început problemele. Se sparg țevile și noi cum suntem la capăt de linie undeva , la noi nu ajunge nimic. Sau curge noaptea. După ce se culcă ăștilalți, curge și la noi, pe la două pe la patru noaptea, că de la ora cinci deja nu mai curge”, a spus supărată, Blioju Elena.

Plătim de două ori pe an. Dacă e apă consum. Sunt apometre. Din toamnă până la Paști am consumat trei metri cubi de apă. Dacă nu curge de unde să consum. Nu mai avem apă de o lună de zile, adică a curs într-o zi și pe urmă s-a spart . Iar stai două săptămâni până se repară . De reparat, repară cei de la ajutor social. Noi stăm pe deal și să vii cu două căldări de apă în mână, e foarte greu. Iarna mai bate și văntul” , s-a plâns și Mihaela Cernat.

 

Primarul Dorobanțu: ”Oamenii au dreptate, dar n-avem bani”

Sătenii din Hupca au depus, ieri, la Primăria Bogdănești o sesizare semnată de aproape toți localnicii.

În primul rând sesizarea locuitorilor din comuna Bogdănești din satul Hupca este corectă vis-a-vis de faptul că au probleme cu apa încă de la implementarea proiectului. Nu comentez faptul că de mai bine de o lună. Concret, de aproximativ zece zile una din pompele principale din puțurile de aducțiune, efectiv s-a fracturat, pompele s-aduc din străinătate de la un furnizor din Piatra Neamț. Pompele sunt de mare adâncime, sunt puternice. Le achiziționăm la prețul de SEAP de 10.000 de lei, e o sută de milioane o pompă și am funcționat numai cu o pompă din puțurile aferente satului Hupca. Acolo întotdeauna a fost o problemă. Proiectul a avut lacune din proiectare, în sensul că nu ajunge presiunea, satul fiind pe un deal. Puțurile din care extragemn apa, unde apa este suficientă, se pompează cu aceste pompe la patru kilometri pe deal și după aceea vin prin cădere cu alte pompe suplimentare . Datorită faptului că satul Hupca, în cadrul proiectului n-a fost proiectat corect, cei de pe deal au probleme și întotdeauna vor avea probleme până nu se fac modificări majore la acestă lucrare de 17 miliarde de lei vechi (1,7 milioane de lei) ”, ne-a declarat ieri, Ion Dorobanțu , primarul comunei Bogdănești

El susține că țevile se sparg atunci când este nevoie de creșterea presiunii pentru ca apa să ajungă în vărful dealului. Singura soluție pentru rezolvarea situației de la Hupca fiind montarea unui rezervor uriaș de apă, dar acesta costă și bani nu sunt.

Oamenii, repet, au dreptate, ne ocupăm. Anul acesta nu sunt bani, mergem pe cotă de avarie, cum ar veni . În momentul în care băgăm presiune suficientă că să meargă pe satul respectiv , cel puțin o dată pe săptămână avem avarii pe satul de jos din cauza presiunii. Ce se poate face?. Am adus specialiști și din Piatra Neamț și din altă parte, dar trebuie sute de milioane pentru modificarea proiectului. Ne trebuie undeva la vreo 220.000 de lei , sincer noi ne propunem asta fiindcă mai mult cheltuim pe mentenanță. Concret acolo trebuie să aibă bazin separat”, a mai spus primaru.

Pentru apa nu sunt bani, pentru modernizarea primăriei s-au găsit!

Autoritățile locale nu au găsit bani pentru montarea unui bazin de apă în satul Hupca pentru ca localnicii să nu sufere de sete, dar s-au străduit să găsească bani pentru modernizarea primăriei. Că deh, viceprimarul n-are birou modern, iar primarul nu trebuie să fie mai prejos. Lucrările la Primăria Bogdănești sunt în toi, deși, trebuiau finalizate , culmea, chiar ieri, pe 29 mai 2018, așa cum scrie pe o tăbliță afișată ostentativ pe peretele clădirii.

Nu s-au finalizat la timp pentru că iarna…nu…, dar stăm bine. Au început în toamnă. Acolo scrie luna mai. S-a început toamna tarziu. Ne extindem pentru că lucrăm în niște condiții… . Eu stau cu domnul vice de zece ani în același birou. Va fi o sală de ședințe unde vom avea posibilitatea să facem și noi niște ședințe în condiții decente, două birouri, un grup sanitar înăuntru. Nu știu probabil dintr-o greșeală sau dintr-un excez de zel s-a trecut termenul pentru finalizarea lucrărilor 29 mai 2018. Nu este de vină constructorul, că vedeți cum se lucrează. Sperăm în vara asta să terminăm. Noi am dat 12 luni. Valoarea inițială a fost 290.000 de lei după aceea s-a mai suplimentat în primăvară cu încă o 115.000 de lei din bugetul local. Va ieși o treabă bună, dar clădirea fiind veche pe parcursul construcțiilor s-au ivit o serie întreagă de probleme. Ne străduim”.

Altfel spus, dacă pentru apa potabilă a unui sat întreg nu s-au găsit 220.000 de lei, autoritățile au pus la bătaie 405.000 de lei, pentru ca primarul și viceprimarul să nu mai stea înghesuiți în birou. (Cristian DIMA)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: