Google+
Home » Administratie » Scădere a efectivelor de ovine în județ, ca urmare a lipsei forței de muncă în domeniu

Scădere a efectivelor de ovine în județ, ca urmare a lipsei forței de muncă în domeniu

Efectivele de ovine din județ sunt în scădere, principala cauză fiind lipsa forței de muncă în domeniu, a afirmat miercuri, în cadrul ședinței Colegiului Prefectural Vaslui, șeful Oficiului Județean de Zootehnie (OJZ), Cătălin Chelmu.

El a precizat că, la începutul anului 2018, erau înregistrate 194.000 de capete, față de 287.000 la începutul lui 2017.

“Acest lucru depinde de mai mulți factori. În primul rând este vorba despre lipsa acută a forței de muncă în acest domeniu. Ciobanii vechi și cu experiență nu prea se mai găsesc, iar tinerii, în general, nu îmbrățișează această meserie. Aici trebuie avut în vedere faptul că față de specia taurină unde animalele sunt hrănite la grajd sau la pășune în parcele împrejmuite cu gard electric și muls mecanic, la ovine este un volum de muncă mult mai mare prin pășunat și muls, care la noi încă se face 100% manual, ceea ce implică un număr mare de mulgători având în vedere că în această perioadă se mulg de 2-3 ori pe zi”, a declarat Cătălin Chelmu.

El a menționat că o altă cauză a scăderii de efective la ovine este aceea că unii crescători aleg să meargă pe calitate și nu pe cantitate, având în vederea că la unele specii se pot obține aceleași venituri sau chiar mai mari cu efective mai mici de animale, dar de rasă sau prin ameliorare cu reproducători masculi cu origine. (G.P)

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: