Home / Sanatate / Ziua Mondială Fără Tutun, marcată și la Vaslui

Ziua Mondială Fără Tutun, marcată și la Vaslui

Centrul de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog (CPECA) Vaslui marchează Ziua Mondială Fără Tutun printr-o serie de activități. Prima a avut loc la Penitenciarul Vaslui, unde 16 persoane private de libertate au fost informate cu privire la consecințele fumatului și legătura dintre consumul de tutun și bolile cardiovasculare.

„Seria activităților va continua cu vizite la Școala Gimnazială „Constantin Parfene” Vaslui și Liceul „Mihail Kogălniceanu” Vaslui, unde specialiștii CPECA Vaslui vor desfășura activități de informare, educare și conștientizare a consecințelor consumului de tutun și impactul acestora asupra sănătății populației. De asemenea, cadrele didactice vor desfășura, cu sprijinul CPECA Vaslui, activități informative în unitățile școlare din județ, iar voluntarii antidrog vor organiza o expoziție de desene pe panourile publicitare din orașul Vaslui”, menționează CPECA Vaslui într-un comunicat de presă.

Anul acesta se dorește conștientizarea asupra legăturii între consumul tutunului și bolile cardiovasculare, incluzând infarctul, care în acest moment reprezintă cauza principală a mortalității; activităților fezabile și măsurilor pe care instituțiile guvernamentale și populația le pot demara pentru a reduce riscul asocierii între consumul de tutun și riscurile asupra sănătății inimii.

Ziua Mondială fără Tutun 2018 coincide cu o serie de inițiative globale și oportunități care vizează epidemia tutunului, astfel că în acest an, campania va evidenția impactul pe care îl are consumul de tutun asupra sănătății cardiovasculare a oamenilor din toată lumea. Consumul de tutun este un factor de risc important pentru dezvoltarea bolilor de inimă coronariene, a infarctului și a bolilor vasculare periferice.

Bolile cardiovasculare sunt pe primul loc ca și cauză a mortalității în lume, iar fumatul activ și pasiv contribuie cu 12% la mortalitatea cauzată de acestea. Consumul de tutun este pe locul 2 ca și cauză directă a bolilor cardiovasculare, după presiunea foarte ridicată a sângelui. Epidemia globală a tutunului este responsabilă pentru moartea a 7 milioane de persoane anual, din care 900.000 sunt fumători pasivi.

Măsurile propuse de Organizația Mondială a Sănătății sunt aliniate convenției cadru privind controlul tutunului și include monitorizarea consumului de tutun și a politicilor de prevenire; protejarea populației de expunerea la fum, prin interzicerea totală a fumatului în spații publice închise, mijloace de transport în comun și la locurile de muncă; oferirea de ajutor pentru renunțarea la fumat; avertismentele privind riscurile fumatului pe pachetele de țigări, prin editarea cu design standard, incluzând elemente grafice cu privire la riscurile asupra sănătății și implementarea de campanii eficiente mass-media cu privire la riscurile fumatului activ și pasiv; aplicarea de interdicții asupra oricăror forme de promovare a produselor din tutun; creșterea taxelor asupra produselor din tutun pentru a le face mai greu accesibile. (G.P)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Epidemia de gripă a scumpit masca de protecție de peste trei ori

Ca la noi, la nimeni! În plină epidemie de ...

Unitate de panificație din Vaslui închisă pentru că punea în pericol sănătatea consumatorilor!

de Mihaela NICULESCU Revoltător! Inspectorii sanitari veterinari au descoperit ...

ISJ recomandă părinților să nu-și trimită la școală copiii cu simptome de gripă sau viroză

Autoritățile locale și județene atrag atenția asupra prevenției în ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: