Home / Social / Roșiile românești au ajuns în Piața Traian din Vaslui

Roșiile românești au ajuns în Piața Traian din Vaslui

Producătorii vasluieni, înscriși în programul Tomata-2018, se tem că nu vor reuși să vândă, la tarabă, două tone de roșii până la data de 15 iunie, așa cum cer guvernanții. Ei spun că vor fi nevoiți să le vândă comercianților din en-gros, la un preț foarte mic.

Vasluienii pot deosebi cu ușurință roșiile de import de cele crescute în solariile de pe raza județului nostru. Producătorii care s-au înscris în programul guvernamental poartă un șorț roșu care arată că fac parte dintre fermierii care au primit subvenții pentru culturile de tomate. Aceștia trebuie să vândă două tone de roșii până la data de 15 iunie, (termen care a fost decalat, zilele trecute, cu două săptămâni) în caz contrar pierd subvențiile. Problema lor e că prețul kilogramului de roșii românești scade vertiginos, joi fiind 6 lei.

“Am obținut o producție bunișoară. Ieri am vândut 240 de kilograme cu 6 lei. Dacă la piață nu o să meargă să facem cantitatea în câteva zile, suntem nevoiți să mergem la en-gros să dăm cantitate mai mare cu 3,6 – 3,7 lei kilogramul. Acuma să nu scadă mai mult, că ăștia zic că o să scadă mai mult. Nouă ne trebuie hârtie la mână, iar ăștia de la en-gros spun ca dacă vrem documente să lăsăm din preț. Programul guvernamental este foarte bun. Este un ajutor Ăsta e al doilea an. Dar dacă nu se decala anul acesta termenul până la 15 iunie nu reușeam să vindem cantitatea. Trebuia să fie roșia coaptă și să vindem două tone până la sfârșitul lunii mai. Nu erau toate coapte- coapte ca să facem cantitatea. Acum avem încă două săptămâni ”, ne-a declarat Elena Adriana Asandei, agricultoare de la Pribești.

2018 este al doilea an în care legumicultorii beneficiază de subvenție special pentru cultura de roșii în spații protejate, sprijinul este de 3.000 de euro și este achitat sub formă de ajutor de minimis. (Cristian DIMA)

About Tehno Redactor

x

Check Also

Angajatorii vasluieni și Inspecția Muncii au făcut pace la Comisia de Dialog Social

Ieri, în cadrul Comisiei de Dialog Social de la ...

Cum rezolvă primarul „Pinocchio” problema spațiului locativ la Bârlad

de Mihaela NICULESCU   Mințită și abandonată. Așa se ...

Expoziție dedicată luptei polonezilor în timpul celui de-al Doilea Război Mondial

Muzeul Județean ”Ștefan cel Mare” Vaslui și Consiliul Județean ...

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com
%d blogeri au apreciat: