Google+
Home » Sport » Interviu cu fotbalistul bârlădean Mihai Lucian Dumitriu, care a promovat în Liga I

Interviu cu fotbalistul bârlădean Mihai Lucian Dumitriu, care a promovat în Liga I

Bârlădeanul Mihai Lucian Dumitriu, în vârstă de 25 de ani, va evolua în sezonul 2018 – 2019 în primul eșalon valoric de fotbal din țară, după ce echipa la care este legitimat, FC Hermannstadt, a obținut promovarea. A fost la doar două puncte de cucerirea primei poziții în Liga II și a lăsat următoarea clasată la 16 puncte în spate. Pe această performanță și-a pus amprenta și bârlădeanul Mihai Dumitriu, atât prin cele două goluri marcate, care au adus echipei sale patru puncte, dar și prin siguranța în joc pe care a arătat-o în toate evoluțiile sale de la mijlocul terenului. Acesta a disputat 20 de partide sezonul trecut, fiind pe teren în 18 partide din Liga a 2-a și două din Cupa României. Ar fi jucat mult mai multe dacă nu ar fi fost împiedicat de o accidentare. Pentru aportul său la performanța deosebită a formației sale a fost răsplătit din plin, la puțin timp după recuperare primind șansa de a disputa finala Cupei României, în fața unui adversar de calibru, CS Universitatea Craiova.

– Cum a început cariera ta fotbalistică?

– Ca mulți alți copii am fost atras de acest sport și îl practicam de câte ori aveam ocazia. Am fost și la șah sau karate, dar pentru scurt timp. Fotbalul m-a atras dintotdeauna datorită adrenalinei și a faptului că e un sport de echipă. Dar și pentru că în general atrage și ești mai vizibil. Primul pas către o carieră profesionistă a venit după ce am avut șansa de a disputa un turneu în Republica Moldova, la care am obținut rezultate foarte bune. A avut loc o selecție pe școli în Bârlad la nivelul elevilor din clasele V – VIII, responsabili fiind profesorii Bogdan Jora și Viorel Oasenegre. După terminarea turneului cei doi antrenori le-au spus părinților mei că au fost foarte mulțumiți de evoluțiile mele, că am talent și ar trebui să urmez un liceu de specialitate. Aveam mai multe opțiuni, dar am ales să merg la LPS Bacău pentru că aveau echipă în Liga I.

– Cum ți s-a părut primul contact cu un club profesionist?

A fost destul destul de greu, pentru că era totul nou și trebuia să mă descurc singur pentru că nu mai eram acasă. Am reușit în cele din urmă să mă impun și am devenit chiar căpitanul promoției 92’ – 93’. Această experiență a durat cam trei ani.

– Când ai debutat în competițiile de seniori?

– La 16 ani și jumătate am ajuns la Aerostar Bacău și am jucat la echipa lor de juniori, în Liga a IV-a. Apoi au început să mă folosească și la echipa de seniori, în Liga a III-a. Cu timpul am reușit să îmi fac loc în prima echipă și am ajuns la nivelul în care jucam în fiecare meci. Pentru că Sport Club Bacău își anunțase dorința de a promova în Liga II am mers acolo și am reușit promovarea încă din primul an acolo.

– Cum a fost prima experiență în Liga II?

– Foarte frumoasă, până la un punct. Sport Club Bacău era o echipă foarte bună, în ultimul an petrecut acolo eram pe locul trei, foarte aproape de a promova în Liga I. Din păcate a venit alt primar, care nu a mai vrut să sprijine fotbalul. Am fost neplătit jumătate de an și în cele din urmă s-a și desființat echipa.

– Te-ai gândit în acel moment să renunți la fotbal?

– Am fost extrem de dezamăgit, a fost o experiență care m-a consumat mult. Până atunci totul a mers foarte bine, nici nu aveam timp să realizez ce mi se întâmplă, cât de mult am progresat. Nu mai știam ce să fac, dacă mai are sens să rămân la Bacău. Aveam de gând să mă las de fotbal, pentru că lipsa banilor își spunea cuvântul. Puteam să îmi găsesc echipă în Liga a III-a, dar nu eram dispus să cobor ștacheta. Am ajuns însă la scurt timp la Foresta Suceava, datorită faptului că antrenorul meu de la Sport Club Bacău, Cristi Popovici, a ajuns antrenor acolo. Președintele clubului era Dorin Goian. Primul meu meci acolo a fost în etapa a patra a sezonului, când am debutat cu o dublă la Vâlcea, singurele goluri din acel meci. De atunci am rămas titular și lucrurile au continuat să meargă foarte bine atât pentru mine, cât și pentru echipă. După primele 10 etape aveam victorii pe linie. Din păcate în iarnă problema banilor și-a făcut apariția și acolo și am fost nevoit să caut altă soluție. Am mai dat câteva goluri acolo și așa am intrat în atenția celor de la Hermannstadt. Trecând prin ce am trecut la fostele cluburi, când s-a ajuns la probleme cu banii, nu mai voiam să accept orice ofertă. Dar am văzut că au un proiect serios și ne-au transmis că își doresc promovarea, chiar dacă nu au promovat public acest lucru încă de la început.

– Spune-mi câteva cuvinte despre experiența ta de la Hermannstadt

-Impresarul Radu Neguț m-a contactat pentru a veni aici, la dorința antrenorului Alexandru Pelici. Acesta mă văzuse când jucasem împotriva celor de la FC Mioveni, când antrena acolo. Am început bine și mi-am câștigat un loc de titular în echipă însă am și lipsit în câteva rânduri sau nu am fost integralist, datorită unei accidentări. Nivelul este ridicat, sunt mai mulți jucători experimentați aici, care au ștate vechi în Liga I, la FC Brașov, la Rapid sau la Dinamo.

– Cum a fost la finala Cupei?

A fost ceva inedit, cu totul alt nivel din toate punctele de vedere. Mi-am îndeplinit un vis, pentru că mi-am promis că nu voi merge la niciun meci de pe Național Arena doar din postura de spectator. Am vrut ca dacă ajung vreodată acolo să fie pentru că trebuie să intru pe teren, să joc. Fanii au fost superbi, iar adversarul extraordinar de puternic. Toți cei de la Craiova sunt extrem de talentați, însă Mitriță, Băluță și Gustavo sunt absolut fantastici. Am văzut cu ochii mei cum fac diferența.

– Ce așteptări ai de la primul tău sezon în Liga I?

– Trebuie să fim realiști că nu va fi ușor, însă am încredere că putem să rămânem pentru încă un sezon. Apoi putem să ne gândim la mai mult de atât, în funcție și de buget. Simt că antrenorul are încredere în mine și sper să prind cât mai multe minute.

– Ce te-a făcut să continui în fotbal, în ciuda tuturor provocărilor întâlnite?

– În cele din urmă totul se rezumă la plăcerea de a juca fotbal. Să continui e singurul mod în care poți să excelezi la ceva. Momentele grele vin și dacă îți dorești să fii mai cu adevărat bun accepți acest lucru și continui să faci ceea ce știi mai bine.

A consemnat George PROCA

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: