Google+
Home » Administratie » S-a hotărât: imobilele neîngrijite și terenurile năpădite de buruieni și gunoaie din Bârlad vor fi supraimpozitate

S-a hotărât: imobilele neîngrijite și terenurile năpădite de buruieni și gunoaie din Bârlad vor fi supraimpozitate

de Mihaela NICULESCU

Certitudine! Proprietarii caselor și terenurilor abandonate din Bârlad vor plăti impozite mai mari. Aleșii locali au votat, săptămâna trecută, condițiile de impunere asupra taxării pentru clădirile și terenurile neîntreținute, cât și pentru terenurile agricole nelucrate timp de doi ani consecutiv, de pe raza municipiului Bârlad. Deși nu a pomenit niciun cuvințel despre asta, măsura propusă de edil vine la aproape un an după ce ziarul nostru l-a atenționat pe primarul bârlădean, prin intermediul articolului ”Iată cum puteți strânge bani la buget, domnule primar Boroș”, asupra terenurilor lăsate în paragină din Bârlad. Am prezentat atunci cazul Primăriei Oradea, una dintre primele primării din țară care au înțeles că lipsa de bun-simț poate fi o sursă de bani la buget, dacă există spirit gospodăresc din partea edililor. Nu ar fi rău dacă Boroș ar lua în calcul și amendarea drastică a celor care aruncă gunoiul la întâmplare. Toleranța excesivă nu îi aduce popularitate, așa cum, probabil, se iluzionează. Dimpotrivă, bârlădenii îl etichetează ca nefiind un primar gospodar.

Andrei Huiban

Proiectul a trecut cu majoritate simplă de voturi, dar nu fără discuții aprinse. În vreme ce consilierii PNL au susținut importanța taxării nepăsării proprietarilor de terenuri și case lăsate de izbeliște, consilierii PSD au respins categoric măsura, ca fiind total nepotrivită și în neconcordanță cu gradul de sărăcie al bârlădenilor. Cel mai vehement a fost consilierul local Andrei Huiban, care a precizat că înainte de a emite pretenții, Primăria Bârlad ar trebui ea însăși să dea exemple de bună practică. Consilierul PSD a adus în discuție vechiul sediu al Școlii nr. 2, abandonat de ani de zile de municipalitate, o ruină aflată chiar pe strada principală.

„Dacă ar fi să judecăm corect, administrația locală ar trebui, mai întâi, să-și dea singură amendă pentru că nu îngrijește imobilele aflate în proprietate și apoi să ceară cetățenilor impozite majorate”, a declarat Andrei Huiban.

Primarul Dumitru Boroș a venit în fața legislativului local cu dovezi concrete, fotografii ale mai multor clădiri, atât de pe strada principală cât și din alte zone ale orașului, case care stau să cadă, unele proptite cu bârne, adevărate surse de infecție, pline de șobolani și mizerie, case uitate de proprietari, prin care au început să crească oțetarii.

„Dacă nu vom schimba mentalitatea, orașul nostru va rămâne în urmă. Suprataxarea acestor clădiri și terenuri este aplicată de multă vreme în țară și a dat roade. Pe de o parte, a fost îmbunătățit aspectul, dar mai ales a adus încasări substanțiale la bugetul local, în orașele în care a fost aplicată. Suprataxarea nu înseamnă că toți proprietarii vor plăti impozite foarte mari, ci în funcție de starea imobilului. Pentru fiecare casă și teren neîngrijit va fi întocmit un dosar ce va trece prin Consiliul Local, care va hotărî nivelul impozitului.”, a precizat în ședința CLM edilul șef.

 Urmează ca în cel mai scurt timp să se facă o inventariere a acestora, pentru că Primăria nu are nici până acum o evidență a lor, deși ideea proiectului este mai veche și chiar a fost supusă dezbaterii publice de ceva vreme.

Chiar dacă argumentele prezentate de pesediști nu au fost suficient de puternice pentru a respinge o asemenea inițiativă, exemplele enumerate de Huiban ar trebui să-i dea de gândit primarului Boroș. Terenuri și cladiri prost administrate sunt și în curtea administrației publice locale, lista lor fiind mult mai lungă decât au remarcat consilierii PSD. Imaginile de mai jos sunt grăitoare.

About Tehno Redactor

error: Content is protected !!
%d blogeri au apreciat: