Google+
Home » Administratie » Din serialul ″Bârladul și capcanele lui″: trotuare ”dotate” cu instrumente de rupt picioarele

Din serialul ″Bârladul și capcanele lui″: trotuare ”dotate” cu instrumente de rupt picioarele

Că mersul la pas, pe trotuarele și străzile din municipiul Bârlad, poate fi realmente primejdios dacă nu ai atenția distributivă dezvoltată, am semnalat în mai multe rânduri, însoțind avertizările de fotografii grăitoare pentru gravitatea pericolului care îi pândește pe cei care nu-l sesizează la timp. De la cratere adânci care lucesc în soare, la denivelări în covorul asfaltic unde se împotmolește orice pas grăbit și orice roată, avem astăzi dovada că responsabilii din Primăria Bârlad, cei însărcinați să facă observații și constatări în teren, fie nu-și iau atribuțiile în serios, fie nu circulă pe jos!

Strada Nicolae Bălcescu e unul dintre exemplele care confirmă lipsa unei mâini vrednice de gospodar în Bârlad. Dincolo de sediul unității de pompieri, pe un trotuar cât de cât circulabil, față de cel paralel, se ivește de niciunde… un rest de stâlp, o țeavă. E galben, are nu mai mult de 6-7 cm și dă dureri mari trecătorilor care nu-l observă, cu gândul la facturile proaspăt achitate ori la alte griji de peste zi.

Cel mai des îi cad victime, pe timpul verii, picioarele încălțate în sandale, iar impactul asupra degetelor descoperite de la picioare este năucitor꞉ fie se lasă cu încălțămintea distrusă, răni adânci, unghii zdrobite, degete sau chiar picioare rupte. Nici pantofii nu se simt foarte bine când fac cunoștință cu ceea ce a fost cândva un obstacol sesizabil pentru toți trecătorii. Și nici roțile de la cărucioarele bebelușilor.

În interval de o oră, atât cât am acordat unui mic ″test″ care verifică vigilența pietonilor, am constatat că, la orele prânzului, majoritatea celor care au trecut prin zonă s-a ferit în ultima clipă de capcana galbenă din asfalt, căutând să meargă pe la umbră, și nu foarte aproape de partea carosabilă. Alții, mai puțin norocoși, nu au putut evita impactul și nu au avut deloc cuvinte de laudă pentru cei care s-au gândit să taie stâlpul la nivelul solului, dar nici pentru autoritățile locale, care ori nu văd, ori se fac că nu văd!

Dacă pe copii îi mai salvează sfaturile unor mame grijulii, care scanează drumul la câțiva metri în față, să își ferească micuții de accidente, pe bârlădenii în vârstă, cu sacoșe în ambele mâini, nu-i păzește decât atenția mărită și privirea îndreptată mai mult în jos, spre pământ.

De ce este trotuarul de pe partea Pomperiei preferat de trecători? Un motiv ar fi că, peste stradă, pe celălalt trotuar care este și mai îngust, gropile abundă, și nu e nici pomeneală de vreo porțiune pe care să poți merge în voie, la pas de plimbare. Mai mult, acolo pericolul poate veni și de sus, adică de la bucățile de tencuială care se desprind în voie de pe construcțiile vechi, altădată mândria orașului.

Cu ochii la avertizările de-o șchioapă de genul ″Atenție, cade tencuiala!″ și la gropile de pe trotuare, experiența mersului pe jos, prin Bârlad, e mai ceva ca-n snoavele cu Nastratin Hogea, numai că lipsește satira! Bârlădenii plătitori de taxe și impozite ar fi mai interesați să vadă că banii lor, colectați ″ca la oraș″, fac administrația să meargă ca pe roate, și nu să se împiedice în resturi de stâlpi moșteniți din alte vremuri. (Simona MIHĂILĂ)

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: