Google+
Home » Administratie » Doi ani cu Dumitru Boroș în fruntea Bârladului = iluziile spulberate ale bârlădenilor

Doi ani cu Dumitru Boroș în fruntea Bârladului = iluziile spulberate ale bârlădenilor

de Simona MIHĂILĂ

Jumătate din mandatul de primar al liberalului Dumitru Boroș, primul candidat liberal care a ajuns în fruntea Bârladului după 1990, tocmai s-a încheiat. Spre dezamăgirea și mirarea bȃrlădenilor care au pus ștampila pe numele celui care promitea în 2016 „renașterea orașului”, din cele 12 pagini de promisiuni cuprinse în broșura din campania electorală s-a ales, în doi ani de zile care au trecut ca gȃndul, doar… praful! Bȃrladul e mai ponosit și mai plin de gropi ca niciodată, iar straiele ”de sărbătoare” au strălucit mai mult ca oricând la finalul Zilele culturale!

Nu vă panicați dacă n-ați simțit încă miros de dezvoltare în Bȃrlad! La doi ani de la preluarea mandatului de primar, Dumitru Boroș, cel care le promitea bȃrlădenilor că „va deschide orașul și va alunga sărăcia din el”, ori nu s-a dumirit ce ușă trebuie să deschidă, ori sărăcia nu l-a ascultat și nu s-a dat dusă.

De fapt, dacă e să dăm crezare cuvintelor scrise în broșura din campania electorală, în care candidatul liberal îi chema alături pe bȃrlădeni pe „drumul reconstrucției acestui oraș”, primul pas, în opinia lui Dumitru Boroș, era să spunem cu toții „Adio, sărăcie! Adio, PSD!”. În jur de 10.000 de bȃrlădeni au făcut acest lucru în ziua votului, însă, odată ajuns pe scaunul de primar, Dumitru Boroș nu doar că și-a schimbat opiniile, ba chiar a confirmat o replică mai mult decȃt celebră dintr-un film de comedie american – „Adio, dar rămȃn cu tine!”. Sărăcia a rămas în urbe, la fel și PSD, chiar la vȃrful administrației locale și, culmea, cu girul actualului primar PNL în funcție.

Că Dumitru Boroș a făcut un legămȃnt strȃmb cu bȃrlădenii o dovedesc mai mult de 90% din promisiunile făcute în campania electorală, rămase neîndeplinite la distanță de doi ani, timp în care primarul încă învață cum să facă administrație pe banii contribuabililor.

Întȃi de toate, primarul Boroș s-a lăudat că va reuși ce n-au putut toate Guvernele de după 1990, adică să conecteze Bȃrladul la ʺviitoarea autostradă Est – Vest (care va lega Moldova de Transilvania, asigurȃnd totodată conexiunea orașului cu arterele rutiere majore din Sudul țării) și cu viitoarea autostradă Bacău – Brașovʺ! Obiectivul era primul pe lista celor asumate în programul electoral. Dacă vă întrebați cum și cȃt a lucrat Dumitru Boroș la îndeplinirea acestei utopii, vă spunem că, timp de doi ani, primarul nici măcar nu a pomenit vreodată subiectul, în mod public. Ne întrebăm astăzi, pe bună dreptate, dacă locuitorii unui oraș în care toate străzile principale și secundare sunt ciuruite de gropi mai visează ca, vreodată, să fie conectați la o autostradă…

Nici măcar cei care au vrut să vadă Șoseaua de Centură „transformată în realitate” pȃnă în 2020, așa cum promitea Dumitru Boroș în anul alegerilor locale, n-au avut noroc să-și vadă visul cu ochii. La această oră nu se știe cine va executa lucrările de construcție la acest obiectiv de investiții, în teren nu e niciun utilaj, deși Boroș dădea asigurări că totul va merge șnur și inclusiv exproprierile vor fi floare la ureche.

Unde sunt ”investitorii din Vestul Europei”? Or veni, poate, în cealaltă jumătate de mandat?

Investițiile promise în campania electorală, capitolul la care Bȃrladul scȃrțȃie din orice unghi l-am privi, au fost un alt motiv pentru care bȃrlădenii și-au pus speranța în candidatul dreptei. Locuitorii din sudul municipiului așteaptă și astăzi să înceapă lucrările la marele ʺparc industrial cu deschidere la drumul european, în asociere cu localitățile limitrofe, investiție de peste 5 milioane de euro, cu finanțare europeană (!), care înseamnă amenajarea unei zone de 10 ha, cu toate utilitățile necesareʺ. Proiectul n-a fost pus în practică, și nici acela care viza ʺrevigorarea activității Centrului de Afaceri Tutovaʺ, cu numai 200.000 euro (!), unde firmele ar fi trebuit să primească gratis ʺtoate serviciile juridice, de contabilitate sau de consultanță necesare dezvoltării afacerilor”.

Sub un uriaș semn de întebare stau cele 1.500 de locuri de muncă nou-nouțe promise bȃrlădenilor, mai ales în condițiile în care niciun investitor n-a poposit în oraș în ultimii doi ani, darămite cu gȃnd să rămȃnă. Să nu mai vorbim despre inaugurarea ʺbiroului de informare și sprijin a producătorilor și a potențialilor investitori străini și locali, unde aceștia să beneficieze de toate informațiile necesare derulării unei afaceri în municipiul Bȃrlad (imobile disponibile, cantitatea și calitatea forței de muncă, infrastructura de afaceri existentă, facilități, proceduri și documentații specifice)”, inaugurare care n-a avut loc pȃnă acum, dar pe care micii antreprenori, incluzȃndu-i aici și pe producătorii agricoli din arealul municipiului, o așteaptă cu sufletul la gură.

Cu același interes ca atunci cȃnd au citit-o în broșura de campanie, unde au aflat și despre Parcul Agroindustrial din Bȃrlad, destinat organizării de tȃrguri de desfacere a produselor agricole, care ʺva reprezenta o bază de aprovizionare a orașului cu legume, fructe, vinuri și produse de origine animală, și o bază de depozitare a mărfurilor de către micii producătoriʺ. Parc de care primarul Boroș a uitat…

Unde sunt elicopterele medicale, Aqua Land-ul de la Prodana și Sala Polivalentă de la Crolux?

Praful uitării s-a așternut și peste promisiunea de a aduce la Bȃrlad elicoptere pentru urgențe medicale, sau de a face din municipiu un centru turistic regional de anvergura Iașului, care să-i îmbie pe turiștii romȃni și străini cu la cel mai mare parc de agrement din Moldova, Aqua Land-ul de la Prodana, cu bazine de înot, spații verzi și oaze de relaxare, cu evenimente de talie națională și internațională desfășurate la Sala Polivalentă de la Crolux, aceea prevăzută cu o capacitate de 2.000 de locuri, sau măcar cu o vizită la Muzeul Rezistenței Anticomuniste.

Nici vorbă de bazin semiolimpic, de aplicația de tip ʺghid turisticʺ pentru telefoanele mobile, de piste speciale pentru biciciști sau de ʺlocuri de agrement, dotate cu grătare, bănci și meseʺ în Cotu Negru și alte cartiere ale Bȃrladului.

Toate rămȃn vise frumoase pentru bȃrlădenii care, cu taxele plătite la zi, trebuie să se mulțumească doar cu gropi, drumuri înnămolite la prima ploaie, întreruperi dese în furnizarea apei și a energiei electrice, cȃini comunitari care patrulează în voie pe străzi și condiții de Ev Mediu prăfuit, în timp ce alte orașe de provincie și chiar comune se iau la întrecere în dezvoltarea cu fonduri europene.

Ce a mai promis Dumitru Boroș

″Voi aloca anual 52 de loturi a minimum 300 mp pentru tineri, în vederea construirii de locuințe″;

ʺVoi susține rezolvarea problemei cȃinilor comunitari, în parteneriat cu asociațiile și fundațiile care își desfășoară activitatea în acest domeniuʺ,

ʺVoi lua toate măsurile pentru ca lucrările de reparare și plombare a străzilor să respecte standardele de calitate și să aibă o garanție în timpʺ,

ʺVoi realiza puțuri de mare adȃncime, pentru asigurarea apei potabile în zonele deficitare ale municipiuluiʺ,

ʺVoi construi cel puțin două grădinițe cu program prelungit, întrucȃt grădinițele cu program normal nu corespund necesităților unei familii tinere, în care ambii soți lucreazăʺ,

ʺVoi asigura promovarea și susținerea tuturor elevilor și tinerilor talentați din toate domeniile și îi voi sprijini în participarea la fazele superioare ale olimpiadelor, concursurilor naționale și internaționale. De asemenea, vom acorda burse elevilor cu rezultate excepționaleʺ,

ʺVoi amenaja în diferite zone ale orașului cel puțin patru cluburi ale pensionarilor, cȃte unul pentru fiecare an de mandat.

Cei câțiva fani care i-au mai rămas primarului și care vor sări ca arși să-i ia apărarea acestuia, ca de obicei, fără să gândească, argumentând că nici cei dinaintea lui nu au făcut nimic și că au dezamăgit, trebuie să știe un lucru: Boroș nu a fost ales de bârlădeni ca să facă la fel! Boroș a fost ales pentru că a promis că nu va comite greșelile predecesorilor și că va aduce prosperitate la Bârlad. Faptul că a constatat acum că e imposibil, că nu are bani, că nu are cadru legal precum și alte scuze puerile, toate acestea sunt problema lui. Bârlădenii l-au ales fiindcă a spus că poate. Nimeni nu l-a auzit spunând: ”Să vedem dacă se poate”. În acest caz, oricine ar fi putut ajunge primar. Dar nu a ajuns oricine, ci cel care a promis toate cât le-am prezentat mai sus și multe altele!

About Tehno Redactor

%d blogeri au apreciat: